Ruski lider bijesan
120

Putinova reakcija pokazuje koliko su u Kremlju frustrirani i iznenađeni upadom Ukrajinaca

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je jučer sigurnosni sastanak o situaciji u Kurskoj oblast nakon iznenadnog upada ukrajinskih snaga u pogranični region.
Putin se u srijedu u državnoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu kod Moskve sastao sa ministrom odbrane Andrejem Belousovim, šefom Federalne službe sigurnosti Aleksandrom Bortnikovim i sekretarom nacionalnog Vijeća sigurnsoti Sergejem Šojguom kako bi razgovarali o situaciji u Kurskoj oblasti.

Sastanku se preko video-linka priključio i načelnik ruskog Generalštaba, general Valerij Gerasimov, koji je izvijestio da je napredovanje ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti – čije su snage brojale do 1.000 ljudi – zaustavljeno.

Gerasimov je rekao da su ukrajinske snage u napadu na Kursk izgubile 315 vojnika i 54 oklopna vozila, od čega sedam tenkova.

Međutim, snimak sa sastanka nije privukao pažnju zbog onog što je rečeno, koliko zbog Putinovih reakcija.

Naime, dok je Gerasimov pričao, Putin je stiskao usne, udahnuo nekoliko puta duboko, meškoljio se u fotelji, lutao pogledom, tapkao prstima po stolu, djelovalo je kao da nestrpljivo čeka da general završi svoj izvještaj kojemu ruski lider očigledno nije povjerovao.

"U sebi kipti od bijesa", samo je jedan od komentara na društvenim mrežama na snimak.

Da ukrajinsko napredovanje nije zaustavljeno pokazuju i brojni izvještaji s terena, kao i potvrde iz proruskih izvora.