Vođa uhapšen
19

Radnici u Grčkoj blokirali isporuku oružja za Izrael: "Mi smo uz Palestinu i protiv genocida"

I. Sa.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Desetak članova grčkog sindikata lučkih radnika blokirali su utovar kontejnera streljiva namijenjenog Izraelu u znak protesta protiv rata u Gazi, rekli su Reutersu u petak dužnosnici obalne straže i sindikata.

Kontejner, koji je u četvrtak stigao u grčku luku Pirej je sadržavao 21 tonu streljiva, rekao je Reutersu jedan od sindikalista koji je želio ostati anoniman.

Teret je dopremljen kamionom iz Sjeverne Makedonije i trebao je biti ukrcan na brod pod zastavom Maršalovih otoka koji je plovio za Izrael.

Prije incidenta, sindikat lučkih radnika pozvao je radnike na protest i blokiranje pošiljke oružja i streljiva koje će se koristiti u ratu u Gazi.

"Vrijeme je da glasno viknemo da nećemo dopustiti da luka Pirej postane ratna odskočna daska", stoji u njihovoj izjavi objavljenoj na Facebooku u kojoj dodaju:

"Borimo se za mir...ne sudjelovanju Grčke u ratu!".

Slike koje su kasnije postavljene na istoj Facebook stranici prikazuju ljude kako nose rakete i natpise na kamionu koji glase: "Ubice, izađite iz luke".

U snimcima s ovog mjesta dijele se poruke:

"Mi smo uz Palestinu, recimo ne genocidu".

Grčka je podržala pravo Izraela da se brani usred sukoba sa skupinom Hamas u Gazi, ali je pozvala na trenutni prekid vatre kako bi se okončala "nezamisliva humanitarna katastrofa".

Kamion s teretom ostaje u lučkim vlastima, a o incidentu je pokrenuta istraga. Izdan je nalog za hapšenje sindikalnog vođe, rekao je jedan od dužnosnika obalne straže.