Ujedinio dva svijeta
0

Ratni blogeri u strahu: Kako bi hapšenje vlasnika Telegrama moglo ugroziti rusku armiju

B.H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Određivanje pritvora vlasniku društvene mreže Telegram Pavlu Durovu izazvalo je neočekivani konsenzus i protivnika i pristaša ruskog režima. No ne slažu se s njegovim hapšenjem iz različitih razloga.

Čuje se poziv na slobodu govora i zgražanje ruskih ratnih blogera. Strahuju da će Durov predati ključeve šifriranja francuskim vlastima. Prema njihovim riječima, to bi značilo veliki problem za vojsku.

Telegram se od ostalih društvenih mreža razlikuje minimalnom moderacijom sadržaja. Nezadovoljnim građanima ide u prilog vrlo liberalan, čak i labav odnos osnivača i cijele kompanije prema onome što se objavljuje.

Nekontrolirano okruženje služi ruskim antirežimskim aktivistima – uostalom, tamo račune imaju i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i gradonačelnici ukrajinskih gradova.

Na Telegramu pregovaraju i ruski vojni obavještajci GRU, trgovci drogom ili oružjem. Ilegalne radnje kasnije je teško istražiti jer njihovi počinitelji koriste šifriranu komunikaciju ili se njihove poruke automatski brišu nakon slanja. Telegram se u potpunosti ograđuje od sadržaja korisnika i smatra apsurdnim da je njegov vlasnik odgovoran za mrežu.

Podrška sa svih strana

Bivši savjetnik Alekseja Navaljnog, Leonid Volkov, ima isti stav, tvrdeći da "Durov nije saučesnik u zločinima koje su počinili korisnici Telegrama".

Službeni razlog hapšenja tehnološkog milijardera je: ne sarađuje dovoljno u istragama prijevara, internetskog nasilja i organizovanog kriminala, terorizma i trgovine drogom na Telegramu.

Rođeni Rus, koji tek tri godine ima francusko državljanstvo (osim toga, državljanin je još tri zemlje), očito već dugo i ni pod kakvim uslovima ne želi dati vlastima ključeve za šifriranje.

Hapšenje čelnika Telegrama kao napad na slobodu govora osudili su Elon Musk, Tucker Carlson i bivši kolege Alekseja Navaljnog, George Alburov i Ivan Ždanov. "Najjači glasovi u odbranu Durova dolaze iz ruske propagande. To je zanimljivo", zastao je Ždanov.

Ruski dužnosnici sada se zanimaju za Telegram. No u prošlosti su htjeli ukinuti mrežu jer je Durov odbio dati ključeve za šifriranje i pristup korisničkim porukama. Osim toga, Telegram je koristio vođa Wagnerove skupine Jevgenij Prigožin za organizovanje svoje pobune i nedovršene kampanje protiv Moskve.

U Rusiji se odjednom mnogo govori o slobodi govora i zaštiti korisnika, ali izgleda da se zapravo ne radi o tome. Durov ne živi u Rusiji od 2014. Razlog odlaska iz domovine mogla bi biti i njegova druga društvena mreža Vkontakte koju je tada prodao.

Prema njegovim riječima, ruske snage sigurnosti provalile su u njegov stan i htjele da s interneta skine tekstove s opozicionim stavovima. Navodno su to bili lični podaci demonstranata na kijevskom Majdanu. Telegram je već završio u inostranstvu, a njegovo sjedište trenutno je u Dubaiju.

Ranjivija vojska

"Njegovo hapšenje može imati političke motive i moglo bi biti alat za dobivanje pristupa osobnim podacima korisnika Telegrama. To se ne smije dopustiti", napisao je potpredsjednik Državne dume Vladislav Davankov na samom Telegramu.

"Trenutno živimo u svijetu u kojem su pobijedile ideje Georgea Orwella", izjavio je ratni bloger Boris Rožin. Drugi ratni blogeri također pozivaju na oslobađanje Durova. Nude majice s natpisom "Free Durov" i objavljuju fotografiju projektila s natpisom "za Durova" namijenjenog Zapadu.

Telegram smatraju alternativnim kanalom informisanja vojske, osim ako se može koristiti službeni. Neki kažu da se vojska više ne mora oslanjati na Telegram. Ali svi su se složili da postoji problem sa službenim komunikacijama vojske i da za to nema sigurnih alternativa.

"Telegram je trenutno temelj naše vojne komunikacije. Od sada je sve u opasnosti", upozorava bloger Aleksej Sukonkin.

Njegov kolega Roman Alkheine strahuje da bi u budućnosti vojska mogla imati ozbiljnih problema zbog Telegrama.

"Jednom kad Durov preda ključeve Telegrama - a to je samo pitanje vremena - i u nedostatku učinkovitih komunikacijskih alata, naša će vojska postati još ranjivija", izjavio je Alekhine.

Telegram ima 900 miliona korisnika. Oni se prijavljuju s telefonskim brojem baš kao što to čine s WhatsAppom.

Osim toga, omogućuje vam stvaranje kanala koji može gledati neograničeni broj ljudi. Također je moguće stvoriti grupu s maksimalno 200.000 članova.