Akcija Europola
0

Razbijena kriminalna mreža u Francuskoj i Nizozemskoj koja je uz pomoć eksploziva pljačkala bankomate

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U ranim jutarnjim satima nizozemske, francuske i njemačke policijske vlasti su uhapsile tri člana nasilne kriminalne mreže koja je uz pomoć eksploziva pljačkala bankomate.

Europol je okupio istražitelje iz tri zemlje kako bi uhapsio kriminalce za koje se sumnja da su opljačkali milione eura i nanijeli veliku imovinsku štetu od 2022. godine do 2024. godine.

Akcija je realizovana na nekoliko lokacija širom Nizozemske, Francuske i Njemačke te su pretražene kompanije za iznajmljivanje automobila čija su vozila korištena za bijeg s mjesta zločina.

Ova kriminalna mreža bila je jedna od prvih koja je koristila lokacije u Francuskoj kao skrovišta i oslanjala se na automobile za bijeg iznajmljene od francuske kompanije.

Već nekoliko godina počinioci sve više koriste čvrsti eksploziv kako bi "raznijeli" bankomate.

To je značajno povećalo opasnost i kolateralnu štetu od njihovih napada. Kako se često izvode u stambenim područjima, eksplozivni napadi na bankomate i bijeg velikom brzinom mogu uzrokovati ozbiljnu štetu zgradama i stanovnicima.

Kako bi se borile protiv ove pojave, agencije za provođenje zakona iz pogođenih zemalja kontinuirano proširuju svoju prekograničnu saradnju.