Akcija Europla
5

Razbijena kriminalna mreža: U Srbiji nabavljali tablete za smirenje pa ih prodavali u drugim zemljama

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
Uhapšeno je 47 osoba koje su nezakonito trgovale tabletama za smirenje. Riječ je o zajedničkoj akciji policije u Estoniji, Finskoj, Rumuniji i Srbiji uz koordinaciju Europola.

Kriminalna mreža je nabavila velike količine psihotropnih medicinskih tableta u Srbiji, prodavala ih u Rumuniju, a potom ditribuirala u Estoniju i Finsku gdje su bile prodavane na ulici.

Tablete zaplijenjene tokom operacija koje su sprovele nacionalne vlasti imaju tržišnu vrijednost od oko 12,5 miliona eura.

Ove vrste lijekova, koje se izdaju na recept, mogu uzrokovati dezinhibiciju, euforiju i ublažiti anksioznost te se zbog toga često zloupotrebljavaju.

Foto: Europol
Foto: Europol

Uoči dana akcije, uključene vlasti su već uhapsile nekoliko osumnjičenih i zaplijenile više od dva miliona prodatih tableta koje se sastoje od dva različita lijeka na recept.

Veliki broj lijekova u prometu, koji se konzumiraju bez medicinskog nadzora, mogao bi imati značajan utjecaj na javno zdravlje.

Uz koordinaciju Europola, istražitelji iz uključenih zemalja analizirali su prikupljene obavještajne podatke i identifikovali članove kriminalne mreže uključene u ovaj slučaj.

Uz pomoć članova kriminalne mreže iz Srbije, drugi osumnjičeni su nabavili velike količine psihotropnih tableta iz Srbije i tajno ih prenijeli u Rumuniju.

Odatle su tablete sakrivane na razne načine i transportovane rumunskim narko-mazgama u Estoniju, Finsku ili Norvešku. Kao posljednji korak, rumunski državljani su zatim prodavali tablete na ulici.

U ovoj akciji su zaplijenjene velike količine tableta, novca, mobilnih telefona, vatreno oružje i luksuzni automobili.