Dok odbacuje optužbe
15

Razdor u ruskoj opoziciji: Kritičar Putina optužen da je naručio napad na saradnika Navaljnog

N. Ž.
Leonid Volkov (Foto: EPA-EFE)
Leonid Volkov (Foto: EPA-EFE)
Saradnici Alekseja Navaljnog, najvećeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavili su rezultate istrage na njegovog dugogodišnjeg partnera Leonida Volkova, koji je u martu napadnut u Viljnusu.

Rezultati istrage pokazali su da je napad naručio Leonid Nevzlin, ruski biznismen koji je otvoreni kritičar vlasti u Moskvi.

Nevzlin je na X-u odmah objavio kako je to laž, te da će "pravda dokazati apsurdnost i potpunu neosnovanost optužbi" koje su stigle od Navaljnijevih saradnika.

Napad na Volkova desio se u martu u glavnom gradu Latvije Viljnusu. Neidentifikovani muškarci su čekićem razbili prozor njegovog automobila te ga napali.

Volkov je završio s povredama ruke i noge, a prve procjene govorile su da je riječ o napadu organizovanom od strane ruskih vlasti, posebno imajući u vidu da je samo nekoliko sedmica prije u zatvoru preminuo Navaljni.

Nevzlin, bivši izvršni direktor i partner bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Khodorkovskog, odustao je od svog ruskog državljanstva nakon početka ruskog sveobuhvatnog napada na Ukrajinu i sada živi u Izraelu, gdje posjeduje udio u novinama Haaretz.

Iz Izraela, Nevzlin je finansirao nekoliko medijskih projekata koji su kritični prema Kremlju i izrazio je snažnu podršku Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije. Ranije je imao sukobe s drugim opozicionim grupama zbog nesuglasica u vezi s najboljim pristupom za borbu protiv Vladimira Putina.

Nevzlin je poznat po svojim radikalnijim političkim stavovima, uključujući pozive na raspad Rusije kao zemlje i nazivajući većinu ruske populacije "robnim stokom".