Novi krug
0

Razgovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze nastavit će se u Kairu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Razgovori o rješavanju sukoba u Pojasu Gaze nastavit će se u Kairu na nižim nivoima, narednih dana, javila je novinska agencija Associated Press (AP) pozivajući se na američkog zvaničnika.

Radni timovi nižeg nivoa sastat će se s posrednicima iz Sjedinjenih Država, Katara i Egipta, kazao je zvaničnik, dok je nedavne razgovore opisao kao konstruktivne.

Prema njegovim riječima, sve strane rade na "postizanju konačnog i provedivog sporazuma", prenosi AP.

Posljednji krug pregovora održan je u Kairu 25. augusta. Izraelska delegacija uključivala je Davida Barneu, direktora izraelske obavještajne službe ili Mossada, šefa Shin Beta (Izraelske sigurnosne agencije) Ronena Bara i Nitzana Alona, ​​koji nadzire talačku krizu u izraelskoj vojsci.

Hamas je odbio sudjelovati u konsultacijama, ali je pristao posjetiti Kairo kako bi indirektno saznao o rezultatima ove runde.

Prethodni krug konsultacija za postizanje primirja u Gazi i oslobađanje talaca održan je u Dohi 15. i 16. augusta. Posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Država u zajedničkoj su izjavi nakon razgovora saopćili da su bili održani u pozitivnom svijetlu. Sjedinjene Države, uz podrškuu Katara i Egipta, podržale su prijedlog koji bi omogućio premošćivanje preostalih jazova između Hamasa i jevrejske države.