Oglasio se Ramzan Kadirov
31

Razvod i spor oko kompanije doveli do pucnjave: Suprug najbogatije Ruskinje se tereti za ubistvo

B. R.
Tatjana i Vladislav Bakalčuk
Tatjana i Vladislav Bakalčuk
Suprug najbogatije Ruskinje Vladislav Bakalčuk je danas uhapšen i tereti se za ubistvo, i to nakon jučerašnje pucnjave u moskovskom uredu najveće ruske internetske trgovine Wildberries.

Ubijene su dvije i ranjeno je sedam osoba, među kojima su policajci, u pucnjavi koja se dogodila u uredu, samo nekoliko blokova udaljenom od Kremlja. Pucnjava se dogodila kada je kulminirala rasprava o budućnosti spomenute kompanije.

Vladislav i njegova supruga Tatjana, koji su u julu podnijeli zahtjev za razvod, u javnoj su raspravi od kada je Wildberries u junu ove godine objavio planove za spajanje s kompanijom Russ Group.

Tatjana je 2004. godine osnovala Wildberries kao ruski odgovor na američki Amazon. Riječ je o kompaniji koja je izrasla iz internetskog prodavača odjeće u prodavača svih vrsta robe. Supružnici se međusobno okrivljuju za pucnjavu.

Vladislav tvrdi da je došao na zakazani sastanak i da su prvi hitac ispalili zaposleni u kancelariji. S druge strane, Tatjana tvrdi da su Vladislav i njegove kolege pokušali zauzeti kancelariju i da sastanak uopće nije zakazan.

Vladislavovi advokati su izjavili da je uhapšen i da se tereti za ubistvo i pokušaj ubistva policajca. Za njih je to "očigledno i nezapamćeno" kršenje prava njihovog klijenta.

Spajanjem spomenutih kompanija se smanjio Tatjanin udio sa 99 posto na 65 posto. Vladislav je poručio da se njegovom suprugom manipulisalo, a podržao ga je i čečenski lider Ramzan Kadirov. Tatjana odbacuje sve optužbe dok su iz Kremlja saopćili da predsjednik Vladimir Putin podržava spajanje, ali da se neće miješati u taj proces.

Uplakana Tatjana se obratila videoporukom koja je objavljena na aplikaciji Telegram.

"Vladislave, šta radiš? Kako ćeš gledati u oči svojim roditeljima i našoj djeci? Kako si mogao dovesti situaciju do takvog apsurda", kazala je.

Ovakvi sporovi u Rusiji postoje od 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su smrtonosne korporativne bitke bile uobičajene usljed preraspodjele ogromne imovine nakon raspada Sovjetskog Saveza, prenosi CNN.