Preliminarne brojke
28

Rezultati referenduma u Moldaviji iznenađujući, građani glasali protiv članstva u EU

N. Ž.
Predsjednica Moldavije Maia Sandu (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Moldavije Maia Sandu (Foto: EPA-EFE)
Na referendumu o članstvu Moldavije u Evropsku uniju (EU), građani ove države su glasali protiv prijedloga vladajućih stranaka te su poručili da ne žele u EU.

Nakon 60 posto prebrojanih glasova, "protiv" je glasalo 55 posto stanovništva Moldavije koje je izašlo na referendum.

Prema prijedlogu koji je bio predmet glasanja, u ustav ove države bi se uključila obaveza ispunjenja uslova na putu ka članstvu u EU, a vladajuće partije su ga predložile zbog činjenice da proruske snage u Moldaviji jačaju.

Dokaz za to su i rezultati predsjedničkih izbora, koji su održani paralelno s referendum. Kandidatkinja s otvorenim EU stavovima Maia Sandu je osvojila najviše glasova u prvoj rundi, ali je dobila podršku samo 35 posto glasača, što nije dovoljno za pobjedu.

Tako će Sandu morati u drugu rundu, a najvjerovatnije će joj protukandidat biti Aleksandr Stoianoglo, koji ima otvorene pro-ruske stavove.

Problem za Sandu je što i naredna dva imena na listi, Irina Vlah i Renato Usatii, također zastupaju pro-rusku politiku, a kombinirano ovo troje kandidata ima podršku oko 50 posto građana koji su izašli na izbore.

Drugim riječima, pitanje je da li Sandu može mobilizirati dovoljno glasača u drugoj rundi kako bi osigurala novi mandat na mjestu predsjednice Moldavije.

Potpuni rezultati će najvjerovatnije biti dostupni ujutro.