Slučaj iz SAD-a
106

Riješena misterija nakon gotovo 50 godina: Identifikovan čovjek smrznut u pećini 1977. godine

F. H.
Screenshoot: WFMZ
Screenshoot: WFMZ
Čovjek pronađen smrznut u pećini u Pennsylvaniji 1977. godine konačno je identificiran, zatvarajući knjigu o gotovo 50 godina dugoj misteriji, piše CNN.

Ured mrtvozornika okruga Berks identificirao je ostatke nestalog čovjeka kao Nicholasa Paula Grubba, 27, iz Fort Washingtona, Pennsylvania.

Iznenađujuće, napredna tehnologija nije igrala nikakvu ulogu u identificiranju "Pinnacle Mana", nadimka inspiriranog vrhom u planinama Appalachian blizu mjesta gdje je Grubb pronađen.

Umjesto toga, mrtvozornik okruga Berks John Fielding rekao je novinarima na konferenciji za novinare u utorak da je detektiv državne policije Pennsylvanije otkrio kariku koja nedostaje u hladnom slučaju na staromodan način, kopajući po dosjeima.

Dana 16. januara 1977. planinari su pronašli smrznuto tijelo čovjeka u špilji odmah ispod Pinnaclea, u općini Albany, rekao je mrtvozornik okruga Berks na konferenciji za novinare.

Tokom obdukcije nije ga se moglo identificirati na temelju njegovog izgleda, odjeće ili stvari, rekao je George Holmes, glavni zamjenik mrtvozornika okruga Berks. Uzrok smrti, prema Holmesu, utvrđeno je kao predoziranje izazvano drogom. Nije bilo znakova traume na Grubbovom tijelu koji bi upućivali na ubistvo, rekao je mrtvozornički ured.

Stomatološki kartoni i otisci prstiju prikupljeni su s tijela muškarca tokom njegove obdukcije, prema Holmesu, koji je dodao da su otisci prstiju izgubljeni.

Prošle su više od 42 godine prije nego što su vlasti ponovno razmotrile neriješeni slučaj, prema CNN-ovoj podružnici WFMZ, koja je izvijestila da je Grubbovo tijelo ekshumirano 2019. nakon što su ga zubarski kartoni povezali s dva slučaja nestalih osoba na Floridi i Illinoisu.

Forenzičari okruga Berks obavili su pregled 2019. godine, a uzorci DNK su uzeti kako bi se ažurirao njegov dosje u Nacionalnom sistemu za nestale i neidentificirane osobe ili NamUs. No nisu se podudarali s dva slučaja nestalih osoba, rekao je mrtvozornički ured.

Početkom augusta je došlo do velikog preokreta u "hladnom slučaju". Ian Keck iz državne policije Pennsylvanije pronašao je izgubljenu karticu s otiscima prstiju s Grubbove autopsije 1977. godine.

Keck je predao karticu s otiscima prstiju NamUs-u 12. augusta, prema Holmesu, i unutar jednog sata FBI-jev stručnjak za otiske prstiju usporedio je otiske prstiju Pinnacle Mana s Grubbovim.

Jednog od članova Grubbove porodice obavijestio je mrtvozornički ured okruga Berks, koji je potvrdio Grubbov identitet. Član porodice zatražio je od ureda da njegove ostatke smjesti na obiteljsku parcelu.

“Ova identifikacija donosi dugo očekivanu rješenje njegovoj obitelji, koja je obaviještena i izražava svoju duboku zahvalnost za kolektivne napore koji su to omogućili. Upravo nas trenuci poput ovih podsjećaju na važnost našeg rada na pružanju odgovora, zatvaranju i davanju imena i priče neidentificiranima”, rekao je Fielding.