Promjena na vlasti
57

Rishi Sunak priznao poraz na britanskim izborima: Žao mi je, a narod je donio otrežnjujuću odluku

D. Be.
Premijer Rishi Sunak priznao je poraz na općim izborima, rekavši ljudima na prebrojavanju glasova u svom sjedištu: "Žao mi je."

"Laburistička stranka je pobijedila na ovim općim izborima", rekao je Sunak, dodajući da je nazvao Keira Starmera kako bi mu čestitao i priznao rezultate izbore.

Sunak je časno priznao poraz i prihvatio odgovornost za loš rezultat.

"Danas će vlast prijeći iz jedne ruke u drugu ruku na uredan i miran način. Britanski narod je večeras donio otrežnjujuću odluku. Ima mnogo toga za naučiti i razmisliti, a ja preuzimam odgovornost za gubitak,” dodao je.

Laburisti imaju sigurnih 326 mjesta, ključni broj koji im osigurava parlamentarnu većinu i osigurava da Keir Starmer postane novi britanski premijer u nadolazećim satima.

Prekretnica označava kraj jedne ere i početak druge; konzervativci su Britanijom vladali 14 godina, ali su ih laburisti prvi put nakon 1997. svrgnuli s vlasti.

Prije pet godina, kada su torijevci osvojili veliku većinu, ovaj bi se trenutak činio nezamislivim. Ali Keir Starmer je preokrenuo svoju stranku dok su konzervativci propadali, padajući iz skandala u skandal i dvaput promijenivši svog vođu od tih izbora.

Iako ima jos glasova za prebrojati, laburisti su na putu za golemu većinu koja će Starmera učiniti moćnim premijerom. On će već danas otputovati u Buckinghamsku palatu kako bi službeno preuzeo kontrolu nad Velikom Britanijom.