Završila u podrumu
67

Robot otkrio curenje 25 tona radioaktivne vode u nuklearnoj elektrani Fukushima

D. B.
Oko 25 tona radioaktivne vode procurilo je iz reaktorske jedinice 2 japanske nuklearne elektrane Fukushima-1. Curenje je otkrio operater Tokyo Electric Power (TEPCO) 9. augusta pomoću svog robota.

Prvobitno je uočeno abnormalno smanjenje nivoa vode u jednom od rezervoara za kontrolu vode u bazenu za hlađenje nuklearnog goriva, a potom je TEPCO u elektranu poslao robota.

Robot je obavio inspekciju te je otkrio curenje vode iz rezervoara. Ipak, prema zvaničnom izvještaju, radioaktivna voda nije završila u okolini nego u podrumu. Voda je tekla putem sistema kanalizacije, a nakon otkrivenog problema, kompanija je zaustavila upumpavanje vode u bazen za hlađenje. TEPCO tvrdi da ovaj incident neće uzrokovati zagrijavanje vode iznad granice od 65 stepeni.

Kompanija je navela da će robot biti korišten za detaljniji pregled bloka 2.

TEPCO je u februaru također otkrio curenje radioaktivne vode. Riječ je o 5,5 tona vode na površini veličine 4 x 4 metra. Kompanija je počela ispuštati vodu iz elektrane u okean u augustu 2023. godine.

Kao što je poznato, nuklearna elektrana Fukushima-Daiichi je teško oštećena 11. marta 2011. godine kada je Japan pogodio razoran zemljotres jačine 9 stepeni po Richteru, nakon čega je uslijedio cunami. Kombinacija zemljotresa i cunamija za posljedicu je imala veliki broj žrtava i ogromnu štetu, uključujući štetu u elektrani kategorisanu kao nivo 7. Bila je to najveća nuklearna nesreća od Černobila 1986. godine. Radioaktivni materijal je ispušten iz oštećene elektrane, a evakuisane su hiljade ljudi.