Čeka ga zatvorska kazna
19

Rumunija traži izručenje svog princa iz Malte, potraga trajala godinama po cijeloj Evropi

N. Ž.
Paul Philippe, rumunski princ (Foto: Rumunska nacionalna televizija)
Paul Philippe, rumunski princ (Foto: Rumunska nacionalna televizija)
Delegacija iz Rumunije otputovat će u otočnu državu Maltu na pregovore o izručenju princa Philippea, koji je u odsustvu osuđen na tri godine zatvora u ovoj balkanskoj zemlji.

Paul Philippe, potomak jednog od posljednjih kraljeva Rumunije, uhapšen je na Malti ranije ove godine po zahtjevu rumunskih vlasti, koje su ga 2020. osudile zbog sheme ilegalnog prisvajanja starih kraljevskih posjeda, osudivši ga na tri godine zatvora.

Princ bjegunac bio je gonjen širom Europe u dugogodišnjoj pravnoj sagi koja se protezala od Rumunije preko Francuske do Malte, gdje su ga policija uhapsila u aprilu.

Malteški sud je prvo odbio da ga preda Bukureštu, presudivši u maju da bi njegova ljudska prava bila povrijeđena ako bi služio kaznu u rumunskom zatvoru zbog loših uslova. Presuda je također navela njegov "napredni uzrast" i "jedinstveni položaj u odnosu na rumunsku monarhijsku historiju".

Ta odluka je poništena prošlog mjeseca, ali su njegovi advokati pokrenuli žalbu pred ustavnim sudom Malte, koja je u toku. Princ je pušten uz kauciju u ponedjeljak, nakon što je proveo dva mjeseca u malteškom pritvoru, uz uslov da ne napušta mediteransku ostrvsku državu.