Sve teže optužbe
0

Rumunska policija pretresla kuću Andrewa Tatea u okviru proširene istrage

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rumunska policija pretražila je kuće kontroverznog influensera Andrewa Tatea u sklopu istrage o novim optužbama protiv njega.

Internetska ličnost već je čekala suđenje za silovanje i trgovinu ljudima, ali potencijalno bi sada mogla biti suočena s dodatnim optužbama za seks s maloljetnim osobama i trgovinu njima, kao i za pranje novca i pokušaj utjecaja na svjedoke, kažu tužitelji.

Andrew Tate i njegov brat Tristan, koji imaju veliku publiku na društvenim mrežama, odbacili su sve dosadašnje optužbe protiv sebe.

Prvo su pritvoreni u Rumuniji u decembru 2022. godine, a zatim su pušteni iz kućnog pritvora u augustu 2023. godine.

Prema saopćenju DIICOT-a, službe posebnog tužilaštva rumunske Uprave za organizirani kriminal, četiri su kuće pretražene u srijedu ujutro u glavnom gradu Bukureštu i u okrugu Ilfov.

BBC doznaje da se ova istraga odnosi na Andrewa Tatea i da te istrage traju već neko vrijeme.

Kao očigledan odgovor na raciju, influenser je objavio na X (bivši Twitter): "Matrix je stvaran. I oni imaju isprobanu i istinitu knjigu. Kleveta je njihov alat broj jedan, a postupak je kazna. Ali, nažalost po njih, dobro na kraju uvijek pobjeđuje."

Andrew Tate je samoprozvani ženomrzac i prethodno je bio zabranjen na društvenim mrežama zbog izražavanja mizoginih stavova.

Više puta je tvrdio da rumunski tužitelji nemaju dokaza protiv njega i da postoji zavjera da ga se ušutka.

Braća Tate, bivši kickbokseri koji imaju dvojno britansko-američko državljanstvo, optuženi su za iskorištavanje žena putem poslovanja sa sadržajem za odrasle, za koje tužitelji tvrde da je djelovalo kao kriminalna skupina.

Dvije rumunske suradnice također su imenovane uz braću u optužnici objavljenoj u junu prošle godine, a identificirano je sedam navodnih žrtava. Internetske osobe također se traže u Velikoj Britaniji u vezi s odvojenim i nepovezanim seksualnim prijestupima koji su navodno tamo počinjeni.