Ekscentrična političarka
72

Rumunska zastupnica obećala da će dovesti svećenika da "istjera đavole" iz EU parlamenta

N. Ž.
Diana Șoșoacă (Foto: EPA-EFE)
Diana Șoșoacă (Foto: EPA-EFE)
Liderka ekstremno desne stranke SOS iz Rumunije Diana Șoșoacă imala je zanimljiv istup na današnjem zasjedanju zastupnika Evropskog parlamenta, gdje je obećala dovesti svećenika da zgradu "očisti od đavola."

Șoșoacă je prvi put izabrana u Evropski parlament, kada je njena stranka SOS osvojila dva mjesta u ovoj EU instituciji.

U Briselu je nastavila svoje ekscentrično djelovanje, po kojem je postala poznata u Rumuniji. Na samom početku izlaganja je navela da se "ovdje, kao i Rumuniji, okupljaju đavoli."

"Dovest ću svećenika da očisti urede i druga mjesta u parlamentu. To je moje pravo na religiju i pravo na izražavanje religijske slobode", rekla je rumunska zastupnica.

Șoșoacă, koja je prvog dana u Parlamentu nosila tradicionalnu rumunsku narodnu nošnju, dodala je da je unijela smirnu, mirisnu smolu, i "ikonu svete Paraskeve", svetice iz 10. vijeka, u zgradu, i "odmah se promijenio stav svih".

Također je ispričala razgovor s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsola, u kojem tvrdi da je Metsola poblijedila kad ju je vidjela.

"Otišla sam gospođi Metsola. Kad me vidjela, poblijedila je", rekla je Șoșoacă. "Zatražila sam sastanak s njom, ona je postajala sve bjelja i bjelja. Rekla je: 'Molim te, napiši mi vrijeme koje želiš, i otvorena sam za razgovor s tobom.'"

Șoșoacă je poznata po svojim antivakserskim i anti-imigracijskim stavovima.