Nestao u augustu
12

Rus spašen iz Ohotskog mora nakon 67 dana

D. B.
Rus Mihail Pičugin (46) spašen je iz Ohotskog mora nakon što je proveo više od dva mjeseca plutajući u malom gumenom čamcu na istoku Rusije.

Zvaničnici su rekli da je Pičugina uočila posada ribarskog broda gotovo 1.000 kilometara od mjesta s kojeg je isplovio početkom augusta. Tijela njegovog brata i 15-godišnjeg nećaka također su pronađena u čamcu. Njegova supruga je rekla da su trojica muškaraca isplovili kako bi posmatrali kitove, a sa sobom su ponijeli količinu hrane dovoljnu za dvije sedmice.

Za novinsku agenciju Ria Novosti je izjavila da mu je njegova težina vjerovatno spasila život, jer je imao 100 kilograma kada je krenuo na putovanje. Izvještaji govore da je smršavio 50 kilograma za 67 dana.

"Još ništa ne znam, osim da je živ. To je zaista čudo", rekla je ona.

Na putovanje je trebala krenuti i njihova kćerka, no u zadnji tren je odlučila da se vrati kući. Tokom helikopterske potrage muškarci nisu pronađeni, a njihov čamac je uočen u ponedjeljak dok je plutao pored ribarskog čamca. U čamcu se nalazio muškarac s bradom, koji je nosio prsluk za spašavanje i vikao prema ribarima da nema više snage.

U čamcu su bila i tijela njegovog brata Sergeja (49) i nećaka Ilje. Pičugin je preživio vjerovatno zahvaljujući ribi, a sada se oporavlja u bolnici. Pokrenuta je istraga, a istražitelji pokušavaju ustanoviti okolnosti incidenta.

Ovo nije prvi put da su čamci pronađeni nakon višednevnog plutanja. Davne 1960. godine su četiri sovjetska vojnika preživjela 49 dana na malom čamcu u Pacifiku, nakon čega ih je spasio američki nosač aviona.