Negodovanje diplomata
31

Ruse razbjesnila odluka Njemačke o isporuci borbenih vozila: To je korak ka eskalaciji

V. K.
BMP Marder (Foto: Shutterstock)
BMP Marder (Foto: Shutterstock)
Nakon što je Njemačka odlučila u Ukrajinu poslati borbena vozila Marder, reagovali su iz Ambasade Rusije u Njemačkoj te su poručili kako osuđuju ovaj potez.
Između ostalog, ruske diplomate su naglasile kako je Berlin ovaj korak napravio prije svega na nagovor i uz ozbiljan pritisak Washingtona.

"Snažno osuđujemo ovu odluku i smatramo je još jednim korakom ka eskalaciji sukoba. Upumpavanje smrtonosnog oružja i teške vojne opreme u Ukrajinu - to je moralna linija koju njemačke vlasti nisu smjele preći, naročito ukoliko se uzme u obzir historijska odgovornost Njemačke za zločine nacizma tokom Drugog svjetskog rata", poručili su.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Joe Biden obavio je jučer razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom s kojim je dogovorena dalja isporuka naoružanja i druga pomoć Ukrajini.

Oba državnika ponovili su svoju podršku suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine te su potvrdili svoju nepokolebljivu solidarnost s ovom državom.

"Biden i Scholz izrazili su zajedničku odlučnost da nastave pružati neophodnu finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno. U tu svrhu, Sjedinjene Američke Države namjeravaju isporučiti Ukrajini borbena vozila Marder. Obje zemlje planiraju obuku ukrajinskih snaga na odgovarajućim sistemima", naveli su.