U kotlu ofanzive
127

Rušenjem mostova u Kursku opkoljeni ruski vojnici: Moglo bi ih biti na hiljade

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Određeni broj ruskih vojnika ostao je odsječen u regiji Kursk nakon što je ukrajinska vojska uništila mostove i pontonske prijelaze preko rijeke Sejm, objavio je Kyiv Independent.

Dan ranije The Wall Street Journal napisao je da se Ukrajinci na tom području približavaju okruženju od otprilike tri hiljade ruskih vojnika.

Uništavanje cesta preko rijeke Sejm dovelo je u probleme grupu ruskih vojnika u okrugu Glushkov, koji se nalazi na području omeđenom rijekom na sjeveru, ukrajinskom regijom Sumy na zapadu i dijelovima regije Kursk na zapadu i jug, koje kontroliraju ukrajinske snage.

Ovaj dio ruske vojske sada treba zalihe za nastavak borbe, rekao je Phillips P. O'Brien, stručnjak za vojnu strategiju na Univerzitetu St. Andrews.

"Bez ovih zaliha, ili će morati biti evakuirani na sjevernu obalu rijeke ili će izgubiti svoju borbenu sposobnost. Mogli bi čak završiti kao ukrajinski zarobljenici", dodao je O'Brien.

O ovome je govorio i Andrij Kovalenko, čelnik ukrajinskog vladinog Centra za suzbijanje dezinformacija.

"U Kurskoj oblasti neke ruske jedinice su praktički u kotlu. U isto vrijeme, za Ruse je u eteru sve stabilno", napisao je Kovalenko, pozivajući se na izvješća ruskih medija.

Čak i nakon ukrajinskog rušenja triju mostova i nekoliko pontonskih prijelaza, jedan pontonski most istočno od Glushkova još je stajao početkom sedmce, piše portal Kyiv Independent, dodajući da nije sigurno hoće li to biti dovoljno za evakuaciju ruskih vojnika i hoće li pokušati izgraditi više prijelaza.

"Nije sasvim lako izgraditi pontonski prijelaz preko rijeke Sejm. Zbog prirodnog oblika i obilježja rijeke to je moguće samo na ograničenom broju mjesta. Situacija za ruske snage tamo je prilično teška", rekao je stručnjak za sigurnost Andrij Charuk.

Bez obzira na spomenuti izvještaj The Wall Street Journala, nije sasvim jasno koliki je zapravo broj ruskih vojnika, jer se o službenim stavovima obje zaraćene strane šuti.

"Prema različitim procjenama, broj vojnika vjerojatno će biti između nekoliko stotina i dvije do tri hiljade vojnika", rekao je Charuk oprezno.

Na moguće opkoljavanje ruskih vojnika na tom području ukazuju i izvješća ruskih vojnih blogera.

"Danas su oružane snage Ukrajine napale već oštećeni most preko Sejma u okrugu Glushkova u Kurskoj oblasti. Posljednji od tri postojeća mosta preko kojih su još mogli prolaziti automobili", objavio je u četvrtak telegram kanal VČK-OGPU .

Kijev tvrdi da kontrolira 1250 kvadratnih kilometara ruskog teritorija nakon tri sedmice invazije. Međutim, iznenađujuća akcija još nije donijela promjenu u borbama u istočnoj Ukrajini. Tamo ruska vojska nastavlja napredovati prema Pokrovsku, strateškom gradu u regiji Donjecka koji služi kao logistički centar za tamošnje operacije ukrajinske vojske.