Analiza ISW-a
44

Rusi izvode dvije taktičke operacije u pokušaju da opkole ukrajinske jedinice kod Pokrovska

A. Ku.
Foto: Pravda
Foto: Pravda
Ruske trupe trenutno izvode dvije taktičke operacije u sklopu ofanzive za zauzimanje Pokrovska i pokušavaju opkoliti ukrajinske položaje između Mirnograda i Hrodivke koji se nalaze u Donjeckoj oblasti.

Kako se navodi u izvještaju Instituta za proučavanje rata (ISW), prva taktička operacija se izvodi duž linije Novohrodivka-Hrodivka, istočno od Pokrovska. Cilj je zauzimanje Myrnohrada i napredovanja do predgrađa Pokrovska.

Druga taktička operacija se odvija duž linije Selydove-Ukrajinsk-Hirnyk, jugoistočno od Pokrovska.

Iz ISW-a navode da ruska vojna komanda vjerovatno vidi obje ove taktičke operacije kao poželjne preduslove za pokretanje žestoke ofanzive na sam grad Pokrovsk.

General Oleksandr Syrskyi, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je jučer da se najintenzivnije borbe na frontu Pokrovsk vode na istočnoj periferiji Hrodivke, jugozapadno od Hrodivke, unutar Novohrodivke i direktno istočno od Selydove kod Mykhailivka. Posljednjih dana, ISW je primijetio napredak Rusije u ovim oblastima.

Nedavno su ruske trupe opkolile ukrajinske položaje jugoistočno od Pokrovska duž rezervoara Karlivka i primorale ukrajinske snage da se povuku sa svojih položaja u tom području.

Vjerovatno se nadaju da će postići sličan učinak pokušajem opkoljavanja ukrajinskih položaja između Mirnograda i Hrodivke.

Međutim, ostaje nejasno da li će ruske snage biti u stanju da održe relativno brz tempo napredovanja kroz relativno veliki grad Myrnohrad i njegova predgrađa.