Gužva na nebu
67

Rusi objavili snimak zračnog patroliranja s Kinezima, blizu Aljaske morali reagovati i Amerikanci

V. K.
Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako su zračne snage ove zemlje i Kine izvršile zajedničke zračne patrole iznad nekoliko područja u Aziji.

Prema informacijama ministarstva, u zajedničkoj patroli učestvovali su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije te Zrakoplovstvo Narodnooslobodilačke armije Kine.

"Zračna grupa koju čine strateški nosači raketa Tu-95MS zračnih snaga Rusije i strateški bombarderi Hun-6k Ratnog zrakoplovstva Kine vršila je zračne patrole iznad Čukotskog, Beringovog mora te sjevernog dijela Tihog okeana. Tokom leta, ruske i kineske posade u novoj zoni zajedničkih operacija razrađivale su pitanja interakcije u svim fazama. Zračno pokrivanje osiguravali su avioni Su-30SM i Su-35S", navedeno je.

Zajednički let kineskih i ruskih snaga trajao je više od pet sati.

Također, naglašeno je kako letjelice prilikom patroliranja nisu narušile zračni prostor drugih zemalja.

"U pojedinim fazama rute, avio-grupu su pratili lovci iz stranih država. Avioni iz obje zemlje su postupali u skladu s odredbama međunarodnog prava", saopćeno je.

Povodom ruskih i kineskih patroliranja oglasila se i Sjevernoamerička zračna kosmička odbrana (NORAD) te su naveli kako su presreli četiri aviona u zoni protivzračne odbrane Aljaske.

"Ruski i kineski avioni su ostali u međunarodnom zračnom prostoru i nisu ušli u američki i kanadski prostor. Ove aktivnosti se ne smatraju prijetnjom, a NORAD će nastaviti pratiti aktivnosti drugih zemalja u blizini Sjeverne Amerike", objasnili su iz NORAD-a.