Ruska verzija priče
22

Rusi objavljuju detalje ispitivanja žene osumnjičene za ubistvo ruskog blogera

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ruski izvor javlja da je Darja Trepova, koja je privedena nakon ubistva propagandista Vladlena Tatarskog, rekla tokom ispitivanja da joj je obećano mjesto urednice u jednom od ukrajinskih medija ako preda bistu Tatarskom. Navodno nije znala ništa o eksplozivu.

Informacije je objavio sankpeterburški medij Fontanka, koji je navodno upoznat sa detaljima ispitivanja Trepove. Trepova je naravno rekla da je čitala ukrajinske Telegram kanale i postala aktivista.

Ponuđeno joj je da se preseli u Kijev kao urednica u jednom od medija, ali je morala odraditi "pripravnički staž". Prvi zadatak bio je doći u knjižaru "Listva" i tamo se upoznati s propagandistom Vladlenom Tatarskim.

Moskovski taksista joj je dao “tajni predmet”. Prema izvoru, taksista nije imao pojma šta radi. Što se tiče improvizirane eksplozivne naprave, navodi se da je i ona naručena putem Telegrama, plaćena, a osoba koja ju je izradila anonimno ju je proslijedila u pravom trenutku pravom posredniku.

Nakon povratka u Sankt Peterburg, žena je dobila novi zadatak, susret s Tatarskim na Univerzitetskom nasipu. Što se tiče paketa, napisali su: predajte bistu, recite nešto o herojima Wagner grupe PMC, pa ćemo onda djelovati.

Za ženu je kupljena karta od Pulkova do Uzbekistana uz obećanje da će iz Azije biti sigurno prevezena u Ukrajinu. Prema njenim riječima, nije znala za bombu, samo je nagađala da je "nešto loše".

Bila je u blizini paketa s eksplozivom, a vjeruje da joj je "namješteno".

Podsjetimo, 2. aprila dogodila se eksplozija u kafiću u središtu Sankt Peterburga koji je prethodno pripadao Jevgeniju Prigožinu, vlasniku privatne vojne kompanije Wagner Group, ubivši "ratnog dopisnika" (vojnog blogera) Vladlena Tatarskog i ranivši 30 drugih ljudi.