Novi povratak u prošlost
58

Rusi odgovorili Macronu: Francuska nikada nije željela slom Rusije? Ostaci Napoleona leže u Parizu

V. K.
Emmanuel Macron i Marija Zaharova
Emmanuel Macron i Marija Zaharova
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je povodom izjave Emmanuela Macrona u kojoj je naveo kako Francuska želi poraz Rusije u Ukrajini, ali ne i njen potpuni slom.
Zaharova se osvrnula na dio intervjua Emmanuela Macrona za Le Journal du Dimanche u kojem je naglasio kako Rusiju ne treba u potpunosti slomiti.

"Želim poraz Rusije u Ukrajini i želim da Ukrajina bude u stanju da odbrani svoje položaje. Međutim, uvjeren sam da to na kraju neće biti završeno vojno. Ne mislim, kao neki, da Rusiju treba totalno poraziti i slomiti, napasti na njenom tlu. To nikada nije bila pozicija Francuske niti će ikada biti", rekao je Macron.

Tim povodom, Zaharova se vratila u prošlost, tačnije u vrijeme Napoleona.

"Što se tiče termina 'nikada'. Francuska nije počela s Macronom, ali ostaci Napoleona i dalje leže u centru Pariza. Tako da Francuska razumije sve, ali i Rusija", rekla je Zaharova.

Nakon toga, objasnila je kako je Francuska članica NATO-a te da je pristala na sve dokumente u kojima se Rusija navodi kao neprijatelj.

"Pariz se možda opirao, ali nije mogao ništa učiniti već se solidarisati sa tim dokumentima", poručila je.

Iako je Macron naglasio kako ne želi potpuni poraz Rusije, Zaharova smatra kako je isporuka oružja Ukrajini jasan pokazatelj kako Francuska želi poraz Rusije.

"Općenito, Macron je neprocjenjiv. Otvoreno priznaje da se Zapad miješao u unutrašnje stvari Rusije, ali i u pokušaje promjene režima. Zapamtite sve ovo kada vam govore o prijateljstvu i planu ujedinjenja", zaključila je Zaharova.