Žestoke bitke
2

Rusi pokrenuli ofanzivu na istoku Ukrajine, na jugu zemlje imaju velike gubitke

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine prema Avdivki, Marinki i Limanu u regiji Donjecka, kao i Svatovu u regiji Luhansk, priznala je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyarova u svom redovnom izvještaju o stanju na frontu.

Prema njenim riječima, na cijelom frontu vode se žestoke borbe. Ukrajinske snage napreduju na južnom krilu kod Bahmuta i također na jugu Ukrajine.

"Situacija je prilično komplicirana", napisala je Maljarova u telegramu u vezi s napredovanjem ruskih snaga kod Svatova. Prema njenim riječima, Rusi napadaju Bilogorivku i Serebyanku u tom području.

Borbe se vode i kod Bahmuta u regiji Donjeck, čije su zauzimanje ruske snage najavile u svibnju. Prema Maljaru, ukrajinske snage imaju djelomičan uspjeh na južnom krilu. Okupatorske snage premjestile su dva desantna puka u područje sjevernog krila.

U samom Bahmutu aktivni su ukrajinski snajperisti i neke druge ukrajinske jedinice, ali tamo nema intenzivnih borbi, objavio je ranije Serhiy Cherevaty, glasnogovornik istočne grupe ukrajinskih.

Prema Maljarovoj, Ukrajinci napreduju i prema Berdjansku i Melitopolju na jugu Ukrajine, ali tamo nailaze na intenzivan otpor okupatorskih snaga.