Sjeveroistočni front
23

Rusi se pripremaju za drugu fazu ofanzive u Harkovskoj oblasti, cilj stvoriti tampon zonu

S. M.
Map: Deep State
Map: Deep State
Institut za proučavanje rata (ISW) u analizi trenutne situacije na ukrajinskom frontu napisao je da jačanje ruskih snaga u oblasti Harkov ukazuje na to će one vjerovatno uložiti napore da potisnu Ukrajince iz kritično važnih područja na istoku Ukrajine i tako stvore tampon zonu u tom dijelu fronta.

Ruske snage vjerovatno planiraju započeti drugu fazu svojih ofanzivnih operacija na sjeveru Harkovske oblasti nakon planiranog zauzimanja Vovčanska.

ISW je procijenio da će ruske snage vjerovatno zadržati mnoge rezerve Sjeverne grupe snaga. Grupacija ne bi imala ljudstvo da izvede uspješnu operaciju da opkoli ili zauzme grad Harkov.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavili su 30. maja da ruske snage prebacuju svoje trupe sa drugih frontova i poligona u područje Strilecha-Lyptsi (sjeverno od Harkova) i Vovčansk (sjeveroistočno od Harkova).

Sirski je objavio da ruske snage koncentrisane na sjeveru Harkovske oblasti nemaju dovoljno ljudstva da izvedu potpunu ofanzivu i probiju odbranu Ukrajine.

Oleh Syniehubov, načelnik vojne uprave Harkovske oblasti, izjavio je da ruske trupe premeštaju rezerve na frontove Lyptsi i Vovčansk kako bi privukle i učvrstile što više ukrajinskih snaga na sjeveru Harkovske oblasti i održale trenutni tempo ruske ofanzive tamo.