Na istoku zemlje
46

Rusi tvrde da su osvojili još jedno naselje: Ukrajinci nezadovoljni komandantima

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Rusko ministarstvo odbrane u nedjelju je objavilo da su njihove snage preuzele kontrolu nad još jednim selom u istočnoj Ukrajini. Ruske trupe jačaju svoju prednost u ljudstvu i municiji na bojnom polju.

Ruske snage postigle su značajne uspjehe u istočnoj regiji Donjecka tokom prošle sedmice, što je izazvalo rijetke kritike ukrajinskih vojnih blogera o oružanim snagama zemlje.

"Kao rezultat aktivnih operacija, jedinica 'Centar' oslobodila je selo Novobakhmutivka u Donjeckoj Narodnoj Republici", saopćilo je rusko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o frontu.

Selo je oko 10 kilometara sjeverno od Avdivke, koju su ruske snage zauzele u februaru nakon jedne od najkrvavijih bitaka u dvogodišnjem sukobu.

Telegram kanal Deep State, blizak ukrajinskim oružanim snagama, ranije je okrivio je komandante ukrajinskih jedinica u tom području za "kolaps obrane u cijeloj regiji, uzrokujući znatne gubitke".

Moskva je u subotu saopćila da su se njezine trupe oko Donjecka uspjele zabiti "duboko" u ukrajinske odbrambene linije.

Generali ukrajinske vojske priznali su da je Rusija postigla neke "taktičke uspjehe" u tom području i da su se ukrajinski položaji pogoršali.

Šef ukrajinske obavještajne službe pri ministarstvu odbrane Kyrylo Budanov rekao je ovog mjeseca da će se situacija na bojnom polju vjerojatno pogoršati za Ukrajinu od sredine maja do početka juna.

Kijev čeka dolazak milijardi dolara u američkom oružju, za koje se nada da će stabilizirati situaciju na raširenim linijama fronta.