Pogranična područja
129

Rusi u sve većim problemima zbog ukrajinskog proboja: Belgorodska regija proglasila vanredno stanje

V. K.
Prvi čovjek Belgorodske regije u Rusiji Vjačeslav Gladkov saopćio je kako će se u ovom dijelu Rusije proglasiti vanredno stanje zbog upada ukrajinskih trupa.

U objavi na Telegram kanalu, Gladkov je rekao kako se ovakva odluka mora donijeti prvenstveno zbog zaštite stanovništva.

"Situacija u našoj Belgorodskoj oblasti i dalje ostaje izuzetno teška i napeta. Oružane snage Ukrajine svakodnevno granatiraju područje, uništene su kuće. Stoga od danas donosimo odluku da na cijeloj teritoriji Belgorodske oblasti proglasimo vanredno stanje", rekao je Gladkov.

Također, on je naglasio kako se situacija duž granice naglo pogoršala te da Ukrajinci povećavaju broj napada artiljerijom, minobacačima te bespilotnim letjelicama.

Još 9. augusta na području Brjanska, Belgoroda i Kurska Rusija je uvela tzv. režim kontraterorističkih operacija što je odluka koja je uslijedila nakon proboja ukrajinskih trupa duboko u teritorij Rusije.

Povodom proboja ukrajinske vojske oglasio se i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski te je rekao kako je u svakodnevnom kontaktu s komandantom Oleksandrom Sirskim te da dobija informacije iz Kurske oblasti gdje se nalazi glavnina ukrajinskih snaga.

"Neprestano sam u kontaktu s komandantom Oleksandrom Syrskiyem, primajući izvještaje o situaciji na frontu i našim operacijama u Kurskoj regiji. Unatoč teškim i intenzivnim borbama, naše snage nastavljaju napredovati u Kurskoj regiji, a naš 'fond za razmjenu' se povećava. 74 naselja su pod ukrajinskom kontrolom, gdje se obavljaju inspekcije i stabilizacijske mjere. Razvijaju se humanitarna rješenja za ove teritorije", objavio je Zelenski.