Analiza ISW
119

Rusija će se suočiti sa manjkom municije i morati će produbiti ovisnost o saveznicima

F. H.
Uništena ruska oprema
Uništena ruska oprema
Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW) istakli su da će se Rusija suočiti s nedostatkom oružja i materijalnih resursa za rat protiv Ukrajine i produbiti svoju ovisnost o stranim partnerima po tom pitanju.

"Rusija će se vjerovatno suočiti sa sve većim izazovima u proizvodnji i nabavi materijala koji zahtijevaju ruske operacije u Ukrajini, a Kremlj će se vjerojatno sve više oslanjati na strane partnere kako bi zadovoljio svoje potrebe za materijalom", navodi se.

Analitičari su primijetili da se ruska vojska uvelike oslanjala na obnovu oružja i vojne opreme iz sovjetske ere, posebno oklopnih vozila, kako bi održala zamah svojih ofanzivnih operacija u Ukrajini.

"Ruska vlada će vjerovatno morati dodatno mobilizirati rusku ekonomiju i odbrambenu industriju te ulagati u izgradnju kapaciteta ako ruska vojska namjerava održati svoj trenutni tempo operacija u srednjem i dugoročnom razdoblju dok Rusija iscrpljuje svoje ograničene sovjetske zalihe , ali nije jasno hoće li ruska odbrambena industrija moći proizvesti dovoljno da izdrži visoku razinu gubitaka opreme koje ruske snage trpe u Ukrajini čak i uz daljnju ekonomsku mobilizaciju", analiziraju u ISW.

ISW je prethodno procijenio da napori Rusije da proširi svoju odbrambenu industriju vjerojatno neće biti srednjoročno do dugoročno održivi zbog očekivanog nedostatka radne snage i utjecaja zapadnih sankcija.

General-pukovnik Kirilo Budanov, načelnik Obavještajne službe odbrane Ukrajine, skrenuo je pozornost na ulogu Sjeverne Koreje kao najutjecajnijeg vojnog saveznika Rusije.

Napomenuo je da je opskrba Rusije sjevernokorejskim artiljerijskom municijom imala izravan i brz utjecaj na dinamiku rata, pri čemu su ukrajinske trupe doživjele povećanje tempa ruskih operacija nekoliko dana nakon dolaska sjevernokorejskog artiljerijske municije.

Sjeverna Koreja je navodno Rusiji isporučila 4,8 miliona komada artiljerijske municije od juna 2024. godine.