Prošao prvu prepreku
0

Rusija donosi zakon o "propagandi protiv roditeljstva", kazne do 93.000 KM

N. Ž.
Ruski parlament Duma (Foto: EPA-EFE)
Ruski parlament Duma (Foto: EPA-EFE)
U donjem domu ruske Dume je izglasana podrška zakonu o "propagandi protiv roditeljstva", čime bi se zabranila bilo kakva "promocija" života koji ne uključuje proširenje porodice.

Nakon što je u javnost izašao izvještaj da je natalitet u Rusiji na najnižem nivou u prethodnih 25 godina, vlasti u Moskvi su odlučili reagovati na ovaj način.

Predviđene kazne su do 400.000 rubalja (4.785 KM) za pojedince, te do 5.000.000 rubalja za organizacije i firme (93.500 KM).

Autori zakona kažu da je cilj "spriječiti zapadnu propagandu", te potvrditi status Rusije kao "bastiona tradicije i porodice", te se uklapa u narativ koji stiže iz Moskve od dolaska Vladimira Putina na vlast.

Također, "propaganda protiv roditeljstva" je, prema autorima ovog zakona, dio "hibridnog rata" kojeg zapadne države vode protiv Rusije.

S druge strane, aktivisti za ljudska prava insistiraju da će posljedica uvođenja ovog zakona biti dalje rušenje prava žena u ruskom društvu.

"Šalje se vrlo jasna poruka: Rađaj i to je to", rekla je za Reuters Olga Suvorova, aktivistkinja koja radi sa žrtvama nasilja u Sibiru.

Ovaj zakon predstavlja proširenje nedavnih napora Rusije da suzbiju javni diskurs u korist onoga što nazivaju "tradicionalnim vrijednostima".

Tako je parlament Rusije 2022. godine usvojio zakon koji kriminalizira bilo kakav akt koji se smatra promicanjem onoga što nazivaju "netradicionalnim seksualnim odnosima", što je dovelo do toga da LGBT aktivisti kažu da su javna pominjanja istospolnih odnosa sada suštinski zabranjena u zemlji.