Zgrada potpuno uništena
0

Rusija dronom pogodila školu u Sumskoj regiji, četvero poginulih

I. M.
Foto: Telegram kanal Igora Klimenko
Foto: Telegram kanal Igora Klimenko
Ruska vojska izvršila je napad dronom na školu u gradu Romni u oblasti Sumi, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Prema riječima načelnika vojne uprave Romni Denisa Vaščenka, u vrijeme kada je najavljen zračni napad u školi je bilo 19 ljudi. Većina ih je uspjela izaći. Međutim, direktor, njegov zamjenik, bibliotekarka i sekretarica su se zadržali u zgradi. Svi su poginuli.

Osim toga, povrijeđena su četiri lokalna stanovnika, koja su "u trenutku napada prolazili pored zgrade", rekao je šef ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zgrada škole pogođena je iranskim dronom Shahed, navela je regionalna uprava. Usljed napada, škola je potpuno uništena. Spasioci su tokom dana sklanjali ruševine u potrazi za ljudima. Do podneva operacija je završena.

"Nažalost, ljudi se tokom zračne sirene nisu spustili na sigurno mjesto. Važno je pridržavati se sigurnosnih pravila: Oglasi se alarm - idite u sklonište", napisao je Klimenko.

U Sumskoj oblasti u srijedu, 23. augusta, objavljena je vazdušna uzbuna. Ruska vojska zvanično nije izvještavala o napadima na ovaj region Ukrajine. Tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je istragu o kršenju zakona i običaja ratovanja.