Tenzije na istoku
131

Rusija i Ukrajina: Je li na pomolu nastavak sukoba ili novo pokazivanje mišića

V. K.
U posljednih nekoliko dana zabilježeni sukobi u Donbasu (Foto: EPA-EFE)
U posljednih nekoliko dana zabilježeni sukobi u Donbasu (Foto: EPA-EFE)
Iako su tenzije između Rusije i Ukrajine posljednjih nekoliko mjeseci bile u sjeni mirovnih pregovora, novi sukobi i premještanja ruskih trupa u posljednjim danima marta ponovno su pokrenula pitanje nove eskalacije sukoba između dvije države.

Naime, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je zvaničnu Moskvu u četvrtak da raspoređuje svoje vojne trupe duž istočne granice sa Ukrajinom i na Krimu koji je postao predmet spora između dvije države.

Vojne trupe, koje prema određenim informacijama broje između 4 do 5 hiljada članova, raspoređuju se duž istočne granice sa Ukrajinom na dijelu gdje su prisutne separatističke grupe koje već godinama vode sukobe sa ukrajinskom vojskom.

Šta je dovelo do novih tenzija?

Iako su se posljednjih nekoliko mjeseci pokrenuli određeni pregovori pod pokroviteljstvom OSCE-a o mirovnom sporazumu između Ukrajine i Rusije, posljednjih nekoliko dana sukobi u istočnom dijelu države ponovno su se intenzivirali.

Prije nekoliko dana, sa "istočnog fronta" stigla je vijest kako su sukobi nastavljeni u Donbasu gdje su prema određenim izvještajima stradala četiri ukrajinska vojnika, dok su dvojica teže povrijeđena.

Novi sukob separatističkih snaga i ukrajinske vojske u posljednjim danima marta i prvim danima aprila definiran je kao najveći sukob nakon 2019. godine.

Nakon eskalacije sukoba, Rusija je pokrenula i vojnu vježbu koja uključuje raspoređivanje trupa duž granice sa Ukrajinom. Zvanični Kijev je nakon nove ruske akcije, upozorio Moskvu da prestane sa raspoređivanjem svojih trupa blizu ukrajinske granice.

"Pokazivanje mišića u vidu vojnih vježbi na granici sa Ukrajinom pokušaj je da se izvrši pritisak na Ukrajinu u toku mirovnih pregovora. Uvijek imamo spreman odgovor na ruske provokacije. Ukrajinska vojska nema samo snagu i moć, već mudrost i balans", poručio je ukrajinski predsjednik.

SAD pruža podršku Ukrajini, Rusija šalje upozorenja

Vrlo brzo, oglasili su se i evropski i američki zvaničnici te su pružili podršku Ukrajini. Sjedinjene Američke Države osudile su raspoređivanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom te su poručili kako će SAD uvijek stajati uz ukrajinske zvaničnike.

"Ono čemu bi se usprotivili jesu agresivne aktivnosti i prijetnje upućene našim saveznicima u Ukrajini", saopćili su iz Bijele kuće.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa ukrajinskim ministrom Andrijem Taranom te je također pružio podršku Ukrajini u jeku novih napetosti sa Rusijom.

"Potvrdio sam našu nepokolebljivu podršku ukrajinskom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim težnjama", napisao je Austin na Twitteru.

Zabilježene broje aktivnosti vojnih trupa na Krimu i istoku Ukrajine
Zabilježene broje aktivnosti vojnih trupa na Krimu i istoku Ukrajine

S druge strane, ruski zvaničnici također su se oglasili nakon novih tenzija na istoku Ukrajine te su poručili da ne vide ništa sporno u novim vježbama koje organizuje ruska vojska.

"Rusija premješta trupe unutar vlastite teritorije po vlastitom nahođenju i to se ne treba ticati bilo koga", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov bio je znatno oštriji u izjavama, te je naglasio kako bi bilo kakvi novi sukobi na istoku Ukrajine mogli dovesti do potpunog uništenja ove države.

Šta je razlog pokretanja vojne vježbe?

Iako bar za sada, broj ruskih trupa ne ukazuje na mogućnosti pokretanja novih većih sukoba, brojni analitičari saglasni su da je novu preraspodjelu ruskih snaga na granici sa Ukrajinom prouzrokovalo nekoliko mogućih aktivnosti u posljednjem periodu.

Ukrajinski predsjednik prije nekoliko dana odobrio je usvajanje nove "Ukrajinske strategije vojne sigurnosti" gdje se osim uopštenih vojnih termina konkretno govorilo i o sukobu sa Rusijom.

"Na nacionalnom nivou, Ruska Federacija ostaje vojni protivnik Ukrajine, vršeći oružanu agresiju na Ukrajinu, privremeno zauzimajući teritoriju Autonomne Republike Krim i grad Sevastopolj, teritorije u Donjecku i Lugansku oblast, sistematski koristeći vojna, politička, ekonomska, informacijsko-psihološka, ​​svemirska, cyber i druga sredstva koja prijete neovisnosti, državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", stoji u jednom dijelu nove vojne strategije.
Trenutne linije razgraničenja na istoku Ukrajine (Foto:OSCE)
Trenutne linije razgraničenja na istoku Ukrajine (Foto:OSCE)

U brojnim dijelovima, ukrajinska vojna strategija direktno se veže za odnose sa Rusijom gdje se također jasno navodi "reintegracija privremeno okupiranih teritorija i obnavljanje kontrole nad državnim granicama".

S obzirom na separatističke i proruski orijentirane snage u istočnom dijelu Ukrajine, mnogu smatraju kako su ove vojne vježbe jednostavno odgovor na vojnu strategiju Ukrajine i poruka kako Rusija neće nijemo posmatrati ukrajinske aktivnosti na dijelovima koji su proruski orijentirani.

Osim relacija između Ukrajine i Rusije, u obzir treba uzeti i trenutne odnose SAD-a i Rusije koji su u posljednjih nekoliko mjeseci i više nego narušeni.

Novim vojnim vježbama na "rizičnim područjima", analitičari smatraju kako Rusija jednostavno želi pokazati "mišiće" novom predsjedniku SAD-a Bidenu i na neki način odgovoriti na vojne vježbe koje NATO savez organizuje širom Evrope i blizu ruskih interesnih sfera.

Iako se gotovo svakodnevno može čuti kako se intenziviraju mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine, jasno je kako u ovom trenutku ti pregovori ne ulijevaju previše optimizma naročito nakon izvještaja OSCE-a u kojem se bilježe sve češći sukobi uprkos dogovorima o prekidu vatre.

S druge strane, Rusija se suočava sa novim sankcijama Evropske unije i SAD-a zbog slučaja "Aleksej Navalni". Zbog toga, nove tenzije na ukrajinskim granicama mogu se posmatrati i kao jasna poruka koju Kremlj šalje Zapadu da će i pored brojnih sankcija, Rusija ostati aktivna na geopolitičkoj pozornici koja obuhvata i ruske sfere interesovanja na istoku Evrope.