Nakon niza neuspjeha
0

Rusija imenovala novog glavnog komandanta svih trupa uključenih u agresiju na Ukrajinu

F. H.
Foto: Twitter  / Sergej Surovikin
Foto: Twitter / Sergej Surovikin
Rusija je danas imenovala novog generala koji će voditi rat u Ukrajini nakon što je Moskva pretrpjela niz vojnih neuspjeha koji su doveli do kritike vodstva vojske. Za komandanta je imenovan general Sergej Surovikin.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je kako je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao generala Sergeja Surovikina za komandanta udruženih trupa uključenih u "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini".

Odluka je objavljena nakon što je u proteklim sedmicama ruska vojska doživjela niz poraza, a potisnuta je i iz dijelova teritorija koje su nakon ilegalnih referenduma anektirane od Rusije. Iz Rusije su priikom aneksije tvrdili da će ove teritorije zauvijek ostati dio Rusije

Surovikin ima 55 godina, rođen je u sibirskom Novosibirsku i ima borbeno iskustvo u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji te, nedavno, u Siriji, gdje je Moskva intervenirala 2015. godine na strani režima Bashara al-Assada.

Do sada je Surovikin komandovao grupom "Jug" u agresiji na Ukrajinu, a nije zvanično poznato ko je smatran za komandanta svih ruskih trupa uključenih u agresiju. Ipak sa ovom pozicijom povezivan je general Aleksandar Dvornikov.

Rusija se nada da će biti u stanju preokrenuti tok rata koji kako se čini sve više ide u korist Ukrajine. U svojim jesenskim ofanzivama Ukrajina je oslobodila ogromne teritorije u regiji Harkova, ali i na jugu u Hersonu. Dodatni udarac ruskim vojnim naporima desio se u subotu ujutro kada je teško oštećen most koji povezuju Krim sa ruskom teritorijom.