Ratne igre
0

Rusija Iranu u zamjenu za dronove isporučila zarobljeno zapadno oružje i 140 miliona dolara

F. H.
NLAW i Javelin (Foto: Shutterstock)
NLAW i Javelin (Foto: Shutterstock)
Ruski vojni avion tajno je prevezao gotovinu i tri modela zapadnog oružja: britanski protutenkovski projektil NLAW, američki protutenkovski projektil Javelin i protuzračni projektil Stinger na aerodrom u Teheranu, prenio je britanski Sky News.

Rusija je poslala 140 miliona eura u gotovini i izbor zarobljenog britanskog i američkog oružja u Iran u zamjenu za desetke smrtonosnih dronova za svoj rat u Ukrajini, tvrdi sigurnosnsni izvori.

Ruski vojni aviontajno je prevezao gotovinu i tri modela oružja: britanski protutenkovski projektil NLAW, američki protutenkovski projektil Javelin i protuzračni projektil Stinger, na aerodrom u Teheranu u ranim jutarnjim satima 20. augusta, rekao je izvor za Sky News, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi podijelio osjetljive informacije.

Oružje je bilo dio pošiljke britanske i američke vojne opreme namijenjene ukrajinskoj vojsci koja je "pala u ruske ruke", prema izvoru.

Izvor je rekao da bi ova isporuka Iranskom korpusu čuvara islamske revolucije (IRGC) mogla dati mogućnost da proučava zapadnu tehnologiju i potencijalno je kopira.

"Vjerojatno će izvršitii obrnuti inženjering i koristit u budućim ratovima", rekao je izvor.

Sa svoje strane, Iran je isporučio Rusiji više od 160 bespilotnih letjelica (UAV), uključujući 100 bespilotnih letjelica Shahed-136, tvrdi izvor. Dobili su nadimak "dronovi samoubojice" jer eksplodiraju pri udaru.

Izvor je naveo da su Teheran i Moskva u proteklih nekoliko dana dogovorili novi posao s bespilotnim letjelicama vrijedan 200 milion eura

"To znači da će uskoro biti još jedna velika isporuka bespilotnih letjelica iz Irana", rekao je izvor.