Kompanija iz Tennesseeja
35

Rusija iskoristila američke influensere s milionima pratilaca, nevoljko širili propagandu iz Kremlja

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
FBI je prije nekoliko dana objavio izvještaj o ruskim pokušajima uticanja na rezultate izbora u SAD-u, a posebnu pažnju izazvala je kompanija Tenet iz Tennesseeja, koja je davala platformu brojnim inflenserima, a koja je navodno spomenuta u izvještaju.

U FBI-jevom izvještaju je tačnije spomenuta kompanija bez imena, sa sjedištem u Tennesseeju, a koja se bavi medijima i podržavanjem političkih influensera. Odmah je identifikovana Tenet Media, a izvještaj kaže da je ova firma dobila milione dolara iz Kremlja za širenje ruske propagande.

Osobe poput Tima Poola, Davea Rubina, Lauren Chen i drugih političkih influensera zaposlenici su, na jedan ili na drugi način, ove firme. Svi kažu da nisu bili upoznati s ovim skandalom.

Tako su Pool i Rubin na društvenim mrežama odmah pokušali da se distanciraju, te su čak i otvoreno rekli da ni na koji način ne podržavaju Rusiju.

Dok su oni uspjeli sačuvati svoje kanale, Tenet Media i Lauren Chen su uskoro izgubili pristup svojim profilima na YouTubeu.

Ono što je interesantno je da svi influenseri povezani s firmom Tenet Media imaju konzervativne stavove, odnosno podržavaju Republikansku stranku.

Poenta ruskog novca, koji je stizao preko kanala Russia Today, bila je da utiče na mišljenje u SAD-u, promovišući narative protiv podrške za Ukrajinu i protiv LGBT+ osoba. U očima RT-a kao "investitora", Tenet Media i njihovi influenseri bili su savršeni jer su već u velikoj mjeri podržavali ove stavove, i to javno izražavali.

Ipak, kako je reklo i američko ministarstvo pravde, influenseri nisu znali da dobijaju ruski novac, te neće biti krivično gonjeni ili istraživani. Oni su i sami rekli da su u ovom slučaju "žrtve", a neki od njih su naveli i da će raditi zajedno s FBI-jem na rasvjetljavanju ovog slučaja.