Palo 127 projektila
99

Rusija izvela jedan od najvećih napada na Ukrajinu, Poljska tvrdi da je "objekat" ušao na njenu teritoriju

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je izvela jedan od svojih najvećih zračnih napada na Ukrajinu u ratu do sada, rekao je šef ukrajinskih zračnih snaga.

Najmanje sedmero ljudi je poginulo, a desetine ranjeno u napau projektilima i dronovima. Pogođena je elektroenergetska infrastruktura, što je izazvalo nestanak struje na više lokacija jer je cijela zemlja stavljena pod uzbunu od zračnog napada dok je građanima rečeno da odu u skloništa.

Rusija je potvrdila da je pokrenula napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu te su poručili da su svi njeni ciljevi pogođeni.

Više raketnih i dron napada počeo je širom zemlje tokom noći u ponedeljak te se nastavio do jutra.

Ruska raketa je pogodila zgradu civilne infrastrukture u istočnom gradu Krivoji Rih, pri čemu je jedna žena poginula. Za pet osoba se pretpostavlja da su nestali.

Prema riječima Mykola Oleshchuka, komandanta ukrajinskih zračnih snaga Rusija je lansirala 127 projektila i 109 dronova u napadu tokom noći i u ponedjeljak ujutro. Od toga je Ukrajina oborila 102 projektila i 99 dronova, rekao je on na Telegramu.

Oleščuk je kombinovani napad nazvao "najmasovnijim zračnim napadom".

Poljska: To je vjerovatno bio dron

Poljska članica NATO-a rekla je da je "objekat" ušao na njenu teritoriju tokom napada.

"Najvjerovatnije je to bio dron i pretpostavljamo da je tako jer putanja leta i brzina ukazuju da to definitivno nije bila raketa", rekao je portparol vojske Jacek Goryszewski, prenosi Reuters.

Portparol NATO-a Farah Dakhlallah osudio je napade na Ukrajinu i rekao da su proboji vazdušnog prostora NATO-a od strane Rusije "neodgovorni i potencijalno opasni".