80. godišnjica
12

Rusija ni sljedeće godine neće biti pozvana na obilježavanje godišnjice oslobađanja Auschwitza

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Predstavnici Rusije neće biti pozvani na 80. godišnjicu oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau koja će se obilježiti 27. januara 2025. godine.

Piotr Cywiński, diektor muzeja, istako je da će se na obilježavanju godišnjice odati počast žrtvama logora, no to je ujedno i "godišnjica oslobođenja".

"Teško je zamisliti prisutnost Rusije, koja očito ne razumije vrijednost slobode. Takva prisutnost bila bi cinična. Volio bih da je to opet moguće jednog dana, ali budimo ozbiljni - sigurno neće biti u naredna četiri mjeseca", kazao je Cywińsk

Muzej Auschwitz-Birkenau, koji se nalazi u južnom poljskom gradu Oświęcimu, odlučio je ne pozvati ruske predstavnike treći put od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Prije toga Rusija je uvijek sudjelovala na ceremoniji posvećenoj oslobađanju Auschwitza, koja se održava svake godine 27. januara. Na dan ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu muzej je osudio rusku ofanzivu kao "barbarski čin".

U junu 2022. muzej je izvijestio da je postao predmetom ruske propagande koja ga pokušava iskoristiti za dokazivanje navodne rusofobije na Zapadu.

Nacistička Njemačka izgradila je logor smrti Auschwitz-Birkenau nakon invazije na Poljsku tijekom Drugog svjetskog rata. Njemački nacisti ubili su u Auschwitzu oko 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, te Poljaka, Roma, sovjetskih ratnih zarobljenika i ljudi drugih nacionalnosti.