Aluzija na načina širenja
0

Rusija o majmunskim boginjama: Ne bojimo se zbog naših tradicionalnih vrijednosti

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Anna Popova, šefica Rospotrebnadzora, ruskog nadzornog tijela za zaštitu potrošača, rekla je da u Rusiji ne postoji rizik od širenja majmunskih boginja.

Ona je kazala je da nema opasnosti od širenja boginja u Rusiji, nagovještavajući da je to zato što je učestalost veća među homoseksualcima.

"S obzirom na specifičnosti širenja boginja, potpuno sam sigurna da u Rusiji s njezinim tradicionalnim vrijednostima ova bolest, koja je epidemijska bolest, nije nešto čega se trebamo bojati", rekla je Popova u videu koji je u ponedjeljak objavio ruski portal Telegram kanal Shot.

Komentari Popove dolaze nakon što je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prošlu srijedu proglasio tekuću epidemiju boginja u Africi globalnom zdravstvenom krizom, rekavši da je "potreban koordinirani međunarodni odgovor kako bi se zaustavile te epidemije i spasili životi".

Virus, poznat i kao majmunske boginje, prenosi se kontaktom s lezijama zaražene osobe. Prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC), virus je do sada ove godine ubio više od 500 ljudi, s više od 17.000 sumnjivih slučajeva širom Afrike.

U četvrtak je Rospotrebnadzor objavio da "nema prijetnje od širenja bolesti u Rusiji" i da vlada poduzima "sve potrebne mjere za otkrivanje infekcije prije vremena".

Rusija je prijavila svoj prvi slučaj boginja u julu 2022. kod muškarca koji se nedavno vratio iz Portugala. Zatim je izoliran u bolnici i, prema Rospotrebnadzoru, infekcija je zaustavljena.

Varijanta mpoxa koja sada izaziva zabrinutost razlikuje se od one koja se proširila 2022. Smrtonosnija je i na nju ne utječe lijek proizveden za borbu protiv epidemije 2022.-2023 .

Popova je rekla da su u Rusiji bila ukupno tri slučaja, a svi su otkriveni i lokalizirani na vrijeme. "Za Rusiju to ne predstavlja opasnost", rekla je i dodala: "Ne očekujemo da će se to proširiti, to se neće dogoditi."