Optužili Azerbejdžan
157

Rusija o sukobu u Nagorno-Karabahu: Pokušavamo stabilizirati situaciju

V. K.
Ruske mirovne snage u Nagorno-Karabahu od 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Ruske mirovne snage u Nagorno-Karabahu od 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije oglasilo se povodom novog sukoba u Nagorno-Karabahu između Armenije i Azerbejdžana te su optužili Baku da krši sporazum iz 2020. godine.
U redovnom izvještaju mirovnih snaga Ruske Federacije čije je djelovanje u Nagorno-Karabahu utvrđeno mirovnim sporazumom iz novembra 2020. godine, navodi se kako ruske snage nastavljaju izvršavati zadatke u Nagorno-Karabahu i to na 27 punktova u regiji.

Ipak, danas je zabilježeno teže kršenje primirja za što je Rusija optužila Azerbejdžan.

"Došlo je do zaoštravanja situacije u zoni odgovornosti kontingenta. U području Saribabe, režim prekida vatre prekršile su oružane snage Azerbejdžana. Komanda ruskog mirovnog kontingenta, zajedno s predstavnicima Azerbejdžana i Armenije, preduzima mjere za stabilizaciju situacije", navodi se u izvještaju.

Nešto ranije, povodom eskalacije sukoba, oglasilo se i Ministarstvo odbrane Azerbejdžana te su saopćili kako su snage ove države izvršile operaciju pod nazivom "Osveta".

"Pripadnici armenske oružane grupe pokušali su zauzeti brdo Kirgiz koje se naalzi u planinskom lancu koji pokriva teritoriju Kelbajara i Lačina, te tamo uspostaviti nove borbene položaje. Kao rezultat operacije 'Osveta', azerbejdžanske snage zauzele su Kirgisko brdo, i niz drugih komandnih mjesta na planinskim dijelovima te su ih stavili pod kontrolu", navela je azerbejdžanska strana.