Sumnjivi i izbori
64

Rusija opozvala svog ambasadora iz SAD-a

B. R.
Ponovo napeti odnosi između SAD-a i Rusije (Ilustracija: Shutterstock)
Ponovo napeti odnosi između SAD-a i Rusije (Ilustracija: Shutterstock)
Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije su danas saopćili da je ova zemlja povukla svog ambasadora iz Sjedinjenih Američkih Država na konsultacije.
Kao razlog zašto su donijeli ovakvu odluku su istakli da žele onemogućiti nepovratno pogoršanje odnosa sa SAD-om.

"Ruski ambasador u Washingtonu Anatoli Antonov je pozvan da dođe u Moskvu zbog konsultacija koje se vode u cilju analize kako dalje razvijati odnose sa SAD-om", poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Ovo se desilo nakon što je američki predsjednik Joe Biden izjavio da će Rusija platiti cijenu za miješanje u izbore u SAD-u i da je saglasan s ocjenom da je ruski predsjednik Vladimir Putin ubica.

Ranije danas je objavljeno da je u američkim obavještajnim izvještajima navedeno da je Rusija uz saradnju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušala spriječiti pobjedu Bidena na predsjedničkim izborima.

Novi izvještaj o miješanju Rusije u američke izbore objavio je Ured direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI), a kako je istaknuto, izvještaj na 15 stranica detaljno objašnjava tok cijelog procesa.

Prema izvještaju ODNI-a, ruska umiješanost u američke izbore nije se odnosila samo na podršku Trumpu i širenje dezinformacija vezanih za Bidena, već je zvanična Moskva također nastojala potkopati povjerenje javnosti u izborni proces SAD-a te još više naglasiti podjele u američkom društvu.