Pod lažnom zastavom
51

Rusija planira uništiti branu na Dnjepru i za to okriviti Ukrajince

B.H.
Foto: Google
Foto: Google
Ruske snage pripremaju podlogu za izvođenje napada pod lažnom zastavom na hidroelektranu Kakhovka, izvijestio je Institut za rat. Ruska vojska vjeruje da bi probijanje brane moglo biti "zaklon" za njihovo povlačenje s desne obale rijeke Dnjepar i spriječiti ili odgoditi ukrajinsko napredovanje preko rijeke.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergey Surovikin je 18. oktobra tvrdio kako je primio informaciju da Kijev namjerava srušiti branu hidroelektrane Kahovka, što bi, kako je naveo, izazvalo destruktivne poplave u Hersonskoj oblasti. Lider kolaboratorskih snaga u Hersonu Vladimir Saldo je ponovio ovu tvrdnju i upozorio da ukrajinske snage namjeravaju napasti brane uzvodno od grada Hersona.

Ruske vlasti vjerojatno namjeravaju ovim upozorenjima o navodnom ukrajinskom udaru na branu Kahovka postaviti informacijske uslove za ruske snage koje bi oštetile branu i okrivile Ukrajinu za naknadnu štetu i gubitak života. U isto vrijeme bi koristili poplave za prikrivanje daljnjeg povlačenja južno u Hersonsku oblast.

Kremlj bi mogao pokušati iskoristiti takav napad pod lažnom zastavom kako bi zasjenio vijest o trećem ponižavajućem povlačenju ruskih snaga, ovaj put iz zapadnog Hersona. Takav bi napad također ojačao lažnu rusku informacijsku operaciju koja Ukrajinu prikazuje kao terorističku državu koja namjerno cilja na civile.