Kao vid zaštite
86

Rusija planira zabraniti usvajanje djece iz zemalja u kojima se može promijeniti spol

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donji dom ruskog parlamenta odobrio je prvo čitanje predloženog zakona o zabrani usvajanja ruske djece od građana zemalja u kojima je promjena spola legalna.

Mjera bi trebala proći još dva čitanja u Dumi prije nego što bude poslana u gornji dom te dobiti odobrenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin i drugi najviši zvaničnici posljednjih godina sve više pozivaju na promatranje "tradicionalnih vrijednosti" kao suprotnosti zapadnom liberalizmu koji je okarakteriziran kao degeneriran.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin rekao je da je zakon usmjeren na "zaštitu djetinjstva i tradicionalnih vrijednosti" i da će utjecati na građane desetina zemalja.

"Neophodno je zaštititi našu djecu od opasnosti sa kojima se mogu suočiti prilikom usvajanja ili starateljstva od strane državljana stranih država u kojima je promjena spola dozvoljena", rekao je on.

"Ne radi se o tome da ruski moralni kompas i moralni temelji imaju cilj samo zaštititi tradicionalne vrijednosti i shvaćanje braka kao zajednice muškarca i žene, već je to direktna zaštita života djeteta", dodala je potpredsjednica parlamenta Irina Jarovaja.

Kako ruska populacija opada, Putin je davao izjave u kojima se zalaže za velike porodice i prošle godine pozvao žene da imaju osmero djece.