Učestvuje i Kina
43

Rusija sa 400 brodova izvodi najveće pomorske vježbe od sovjetskog doba

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je u utorak pokrenula svoje najveće pomorske vježbe u postsovjetskoj eri zajedno s kineskim ratnim brodovima, ovo je najnoviji znak produbljivanja vojne saradnje između dviju globalnih sila.

Ruski i kineski ratni brodovi započeli su zajedničke vježbe u Japanskom moru u utorak, dio velike pomorske vježbe u kojoj će Moskva ploviti vodama koje se protežu sjevernom hemisferom i Pacifikom.

Moskva i Peking produbili su vojnu i ekonomsku saradnju posljednjih godina, dok obje zemlje nastoje stvoriti protutežu onome što vide kao globalni poredak pod vodstvom Sjedinjenih Država.

Predsjednik Vladimir Putin obratit će se službenom otvaranju vježbe "Ocean-2024" pod vodstvom Rusije i nadzirat će ih "iz situacijskog centra u Kremlju", rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

U vježbama će sudjelovati više od 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila, a trajat će do 16. septembra, navodi rusko ministarstvo odbrane.

Kina je poslala četiri ratna broda i opskrbni brod na vježbu, pridruživši se ruskoj pomorskoj floti u Japanskom moru, rečeno je.

Šire vježbe održat će se u Tihom i Arktičkom oceanu, kao i u Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru, te bi trebale postati "jedan od glavnih događaja operativne i borbene obuke ruske vojske 2024.", dodaje se.

Rusija ima pomorsko postrojenje u lučkom gradu Tartusu na sirijskoj obali Sredozemnog mora, ali nije odmah jasno hoće li to biti uključeno u vježbe.

Također sudjeluje "više od 120 aviona i helikoptera, oko 7.000 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme i više od 90.000 pripadnika", saopćilo je ministarstvo.

Rusija je rekla da su vježbe bile usmjerene na testiranje "spremnosti" vodstva mornarice, korištenje oružja i širenje saradnje sa "zemljama partnerima".

Japansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je tokom vikenda primijetilo pet brodova kineske mornarice kako ulaze u Japansko more u smjeru Rusije.