Haubice M-46
87

Rusija u pokušaju da zaustavi ukrajinsko nadiranje u Kursku koristi sovjetske topove stare i 70 godina

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Rusija raspoređuje oružje iz sovjetske ere za odbranu svoje regije Kursk usred ukrajinskog upada na teritorij koji traje već tri sedmice, pokazuje video koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je objavilo snimku na kojoj se vidi kako njegove trupe koriste haubice 130 mm M-46 iz 1950-ih u Kursku, gdje je Ukrajina pokrenula iznenadnu ofanzivu 6. augusta.

Predsjednik Vladimir Putin pokušavao je preraspodijeliti dio svojih trupa s prve crte fronta u Ukrajini u regiju Kursk dok su snage Kijeva tamo zauzimale velike dijelove teritorija. Wall Street Journal je 17.augusta izvijestio da je oko 5.000 ljudi već prebačeno iz Ukrajine u Kursk do 13. augusta.

Drugi izvještaji sugerišu da je Putinov bjeloruski kolega, Aleksandar Lukašenko, prebacio vojnu opremu iz svojih jedinica u Rusiju zbog upada Ukrajine.

Ruske trupe koriste haubice iz sovjetske ere za napad na "mobilne oklopne skupine ukrajinskih oružanih snaga u pograničnom području Kurska", objavilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

U međuvremenu se izvještava da Ukrajina raspoređuje dio opreme koju je isporučio NATO u regiji. Jedne njemačke novine objavile su da video iz regije Kursk pokazuje kako kijevske snage koriste oklopna vozila WiSENT 1 po uzoru na tenkove Leopard 1 njemačke proizvodnje.

U regiji su primijećena i borbena vozila pješaštva Marder iz Njemačke, izvijestile su ruske novine Rossiyskaya Gazeta.

Njemački ministar finansija, Christian Lindner, branio je mogućnost Ukrajine da koristi oružje njemačkog dobava na ruskom tlu, rekavši Schweizer Radio und Fernsehen (SRF), švicarskoj televizijskoj kući, 17. augusta, da je ono "postalo odgovornost Ukrajine, koja je braneći se od agresora i ostvarujući pravo na samoodbranu".

Prema podacima iz Ukrajine, Rusija na front u regiji Kurska rasporedila 30.000 vojnika, a Ukrajina je osvojila više od 100 naselja.