Veliki projekat
65

Rusija želi da gradi nuklearnu elektranu u afričkoj državi gdje većina stanovništva nema struju

F. H.
Foto: Strana Rosatoma
Foto: Strana Rosatoma
Delegacija Rosatoma, ruskog nuklearnog diva, počela je četverodnevni posjet Burkini Faso u utorak, 6. augusta kako bi procijenili projekt izgradnje elektrane u toj slabo elektrificiranoj zemlji.

U oktobru 2023. godine u Moskvi su vlade Burkine Faso i Rusije potpisale sporazum o izgradnji nuklearne elektrane. Dvije su se zemlje zbližile otkako je vojna hunta koju je vodio kapetan Ibrahim Traoré došla na vlast u septembru 2022. godine.

"Delegacija Rosatoma došla je razgovarati o tehničkim aspektima kako bi se postavili svi potrebni preduvjeti za provedbu i početak izgradnje ovog postrojenja. Polažemo velike nade u ovaj posjet koji će nam omogućiti da se uhvatimo u koštac sa stvarnošću energetskih pitanja, ali i s drugim aspektima koji će se ticati drugih ministarstava", rekao je ministar energetike Burkine Yacouba Zabré Gouba na kraju radne sjednice.

Glavni inžinjer Rosatoma Alexander Renev je kazao da će uraditi sve kako bi uspostavili nuklearnu elektranu što je prije moguće.

O lokaciji postrojenja, "uzimajući u obzir sigurnost" u ovoj zemlji potkopanoj nasiljem, trebalo bi se razgovarati tokom boravka delegacije, koji završava u petak, dodao je Renev.

Na kraju 2020. samo je 22,5 posto stanovnika Burkine Faso (67,4 posto u urbanim područjima, 5,3 posto u ruralnim područjima) imalo pristup električnoj energiji, prema Afričkoj banci za razvoj.

"Želimo, kroz nuklearno rješenje, jednom zauvijek i dugoročno riješiti energetski deficit s kojim se Burkina suočava", rekao je Yacouba Zabré Gouba.

Burkina Faso uvozi velik dio svoje električne energije iz susjednih Obale Slonovače i Gane, a drugi dio proizvodi lokalno, uglavnom koristeći hidroelektranu i solarnu energiju.

Afrički kontinent trenutno ima samo jednu nuklearnu elektranu, i to u Južnoj Africi.