Obavještajni podaci SAD-a
1

Rusima ponestaje ofanzivnih kapaciteta, vjerovatno se okreću odbrani osvojenih teritorija

S. M.
Avril Haines (Foto: EPA-EFE)
Avril Haines (Foto: EPA-EFE)
Washington ne vjeruje da se ruska vojska može oporaviti od svojih gubitaka u Ukrajini kako bi ostvarila teritorijalni dobitak tamo ove godine, rekla je najviša američka obavještajna zvaničnica, ali je upozorila da Vladimir Putin i dalje vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani.

Procjena koju je iznijela direktorica nacionalne obavještajne službe Avril Haines, na saslušanju u Senatu u srijedu ujutro, odnosila se na to da li Ukrajina može vratiti značajan dio okupirane zemlje u svojoj planiranoj kontraofanzivi ovog proljeća.

Haines je rekla da će to zavisiti od više faktora, uključujući gubitak ukrajinskih trupa i opreme u odupiranju ruskim napadima.

"Trenutno traje žestoki, iscrpljujući rat u kojem nijedna strana nema definitivnu vojnu prednost", kazala je Haines na otvorenoj sjednici obavještajnog odbora Senata.

Ona je navela ruska vojna ograničenja koja uključuju nedostatak osoblja i municije, disfunkciju unutar vojnog rukovodstva, iscrpljenost, kao i moralne izazove i veliki broj žrtava.

"Putin vjerovatno bolje razumije granice onoga što je njegova vojska sposobna da postigne i čini se da je za sada fokusiran na skromnije vojne ciljeve", rekla je Haines.

Dodala je da sankcije koje predvode SAD utiču na sposobnost Rusije da napravi više oružja.

"Bit će im sve izazovnije održati čak i trenutni nivo ofanzivnih operacija u narednim mjesecima i shodno tome, mogli bi se u potpunosti prebaciti na držanje i odbranu teritorija koje sada zauzimaju", rekla je Haines.

"Ukratko, ne predviđamo da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike teritorijalne dobitke, ali Putin najvjerovatnije računa da vrijeme ide u njegovu korist, a produženje rata, uključujući i potencijalne pauze u borbama, može biti njegov najbolji preostali put do konačnog osiguranja ruskih strateških interesa u Ukrajini, čak i ako za to budu potrebne godine", dodala je.

Hejns nije rekla da li se američki obavještajci slažu sa ocjenom da što duže traje rat, da su Putinove šanse za uspjeh veće. Ona je, međutim, zvučala oprezno u pogledu izgleda Ukrajine u očekivanoj kontraofanzivi u narednim mjesecima.

"Trenutno su ukrajinske oružane snage i dalje vezane u borbi za odbranu od ruskih napada širom istočne Ukrajine", rekla je ona.

"I dok su ovi ruski napadi skupi za Rusiju, stepen do kojeg ukrajinske snage moraju povući svoje rezerve i opremu, kao i pretrpjeti dodatne gubitke, vjerovatno će utjecati na sposobnost Ukrajine da krene u ofanzivu kasnije ovog proljeća", dodala je.