"Sloboda Rusije"
72

Ruska legija rame uz rame s Ukrajincima: Da bi im vjerovali morali proći poligraf

S. M.
Za Ruse koji se bore na strani Ukrajine kao dio legije "Sloboda Rusije", tajnost je od najveće važnosti. Regruti su bili podvrgnuti nekoliko rundi intervjua, psiholoških testova, pa čak i poligrafu kako bi se uvjerili u njihovu vjernost.

Tačan broj vojnika legije strogo je povjerljiv, njihove pozicije se nikada ne otkrivaju, a izjave su pažljivo sročene. Njihov glasnogovornik, koji koristi ime Cezar, prolazi kroz ono što je ostalo od pravoslavnog manastira u Dolini, selu u istočnoj Ukrajini u regionu Donjecka koje je u jesen ponovo osvojeno od ruskih snaga.

Među njegovim ruševinama su razbijena zlatna kupola u obliku luka, štukatura lava i razbacane vjerske ikone, scena razaranja koja pokazuje svijetu "šta su Putinove vrijednosti", kaže Cezar.

"Ja se ne borim protiv svoje domovine. Ja se borim protiv Putinovog režima, protiv zla", kaže on, prelazeći sa ruskog na engleski.

"Nisam izdajnik. Ja sam pravi ruski patriota koji razmišlja o budućnosti svoje zemlje."

Legija, koja je nastala na početku ruske invazije, dio je korpusa međunarodnih dobrovoljaca koji se bore rame uz rame s Ukrajincima.

Njen amblem sadrži stisnutu pesnicu sa riječima "Rusija" i "Sloboda".

Prema Cezaru, legija se može pohvaliti "nekoliko stotina" Rusa koji su nakon dva mjeseca obuke raspoređeni u ukrajinski industrijski region Donbas u maju. Neki od njenih vojnika se sada bore u gradu Bahmut na istočnoj liniji fronta, poprištu nekoliko mjeseci žestokih borbi.

Pod komandom ukrajinskih snaga, obično upravljaju artiljerijom.

"Oni su motivisani i profesionalni borci, savršeno rade svoj posao", rekao je ukrajinski oficir za AFP, želeći da ostane anoniman.

Regruti su bili podvrgnuti nekoliko rundi intervjua, psiholoških testova, pa čak i poligrafu kako bi se uvjerili u njihovu vjernost, dodaje policajac.

Doprinos ruske legije ratnim naporima još je značajniji daleko od bojnog polja, kaže vojni stručnjak Oleg Ždanov.

"Oni učestvuju u ratu, ali nemaju značajan utjecaj zbog malog broja. Njihov značaj je više politički. Za Ukrajinu je dobro što može pokazati da postoje Rusi koji podržavaju demokratiju i slobodu i koji se bore na pravoj strani", kaže Ždanov.

Na društvenim mrežama, legija uglavnom objavljuje propagandne video zapise i tvrdi da je primila hiljade prijava. Svi njeni članovi imaju specifične motive za regrutaciju, neki od njih više lične nego političke.

Muškarac kojeg zovu "Tihi" oženjen je Ukrajinkom koju je upoznao u Rusiji, gdje su živjeli sa svoje dvoje djece. Bili su u posjeti porodici njegove žene u Kijevu kada je Rusija izvršila invaziju.

"Ona ne bi razumjela da smo ostali u Rusiji", kaže muškarac u 40-im godinama iz jugozapadnog ruskog grada Toljatija.

Od početka borbi jedva da je imao kontakt sa svojom porodicom u Rusiji.

"Malo im je ispran mozak. Ali znam da su zabrinuti za mene", kaže on.

Što se tiče njegovih prijatelja, "sjede na svom kauču u Rusiji i ponavljaju: 'Oslobodićemo Ukrajinu'", dodaje on.

Ruske vojnike smatra "neprijateljima", ali iako je podnio zahtev za ukrajinsko državljanstvo, neće ga moći dobiti sve dok se rat ne završi.

"U ovom trenutku još uvijek imam neprijateljski pasoš", kaže on.

"Rusija umire"

Cezar, glasnogovornik, radio je kao fizioterapeut u Sankt Petersburgu, bivšoj prijestolnici Rusije i drugom po veličini gradu.

On kaže da ima političke motive, opisujući sebe kao "nacionalistu" koji vjeruje da se Putinov režim može srušiti samo silom. On nije impresioniran ruskim snagama, nazivajući ih "marionetama" i kaže da njegovi zemljaci "ne žele ništa da vide ili čuju".

"Rusija umire. Idite u sela, vidjet ćete pijanice, narkomane, kriminalce. Ljudi pate", dodaje on.

Jasno je, kaže, da su za to krive Putinove dvije decenije na vlasti.

"Njegov sistem, njegova vlada, njegovi zamjenici. Sve sranje. Oni su gubitnici, korumpirani, lopovi, koji misle samo da žive za novac i zadovoljstvo. To nije način da se vodi država", dodaje on.

Nakon što je Moskva 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu, Cezar je odveo svoju ženu i četvero djece u Kijev i rekao je da vjeruje da može slobodno govoriti sada kada su u Ukrajini, gdje smatra da su sigurniji.

"I oni žive u strahu od bombardovanja i hladnoće, ali se slažu s mojim izborom"