Na lijevu obalu Dnjepra
183

Ruska vojska se povlači iz Hersona, ministar Šojgu izdao naredbu

V. K.
Rusi prelaze na lijevu obalu Dnjepra (Screenshot: Liveuamap)
Rusi prelaze na lijevu obalu Dnjepra (Screenshot: Liveuamap)
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je ruskoj vojsci u oblasti Hersona da se povuče na lijevu obalu rijeke Dnjepar što znači da će vojska napustiti grad Herson.

Komandant ruske vojske u Ukrajini Sergej Surovikin održao je danas sastanak sa ministrom odbrane Šojguom te je rekao kako vojska Ukrajine planira stvaranje tzv. "poplavne zone" ispod hidrolektrane u Kahovki.

"U tom slučaju, povlačenje trupa bi pomoglo u očuvanju vojske koja se sada nalazi u Hersonu. Razumijem da ovo nije laka odluka, ali spasit ćemo živote vojnicima. Osim toga, bit će oslobođen i dio snaga i sredstava koji će se koristiti na drugim linijama fronta", rekao je Surovikin.

Ruske trupe zauzele su Herson 3. marta i od tada je ostao pod kontrolom ruskih trupa. Od četiri pokrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio ruskim teritorijem u septembru, Herson je nedvosmisleno strateški najvažnija.

Kontroliše i jedini kopneni put do poluotoka Krim koji je Rusija zauzela 2014. i ušće Dnjepra, goleme rijeke koja presijeca Ukrajinu.