Šta je razlog?
63

Ruske greške uoči invazije: Špijuni su znali da će Ukrajina pružiti otpor, ali to nisu rekli Putinu

V. K.
Ruski FSB napravio niz grešaka (Foto: Shutterstock)
Ruski FSB napravio niz grešaka (Foto: Shutterstock)
Nakon što su objavljene informacije o tome kako je Amerika znala šta se sprema u Ukrajini nekoliko mjeseci prije invazije, Washington Post objavio je novu priču o tome kako su ruski špijuni pogrešno interpretirali informacije iz Ukrajine.
U novom tekstu, Washington Post ističe kako je nekoliko dana prije invazije na Ukrajinu, ruska sigurnosna služba slala zagonetne instrukcije doušnicima u Kijevu.

"Spakujte se i idite iz glavnog grada, ali ostavite ključeve svojih domova. Uputstva su stigla od viših oficira u jedinici FSB-a koja je bila zadužena za još jedan zadatak - osigurati obezglavljivanje ukrajinske vlade i nadgledati postavljanje proruskog režima", navodi se.

Kako se navodi, operativci FSB-a su bili toliko sigurno da će uskoro kontrolisati vlat u Kijevu, da su dane uoči rata proveli uređujući kuće u koje će se smjestiti zvaničnici agencije.

"FSB je decenije proveo špijunirajući Ukrajinu pokušavajući potkopati institucije i raditi na sprečavanju bilo kakvog pomjeranja države prema Zapadu. Nijedan aspekt obavještajne misije FSB-a izvan Rusije nije bio važniji od uvlačenja u sve nivoe ukrajinskog društva", piše američki list.

Ipak, FSB na kraju nije uspio onesposobiti ukrajinsku vladu.

"Rusi su pogriješili. Pokrenuli su sve kako bi zauzeli strateške ciljeve koji su bili van njihovih mogućnosti. Ruska greška je zaista bila fundamentalna i strateška", rekao je američki zvanični koji je imao pristup povjerljivim obavještajnim podacima o Rusiji i njenim službama.

Također, navodi se kako postoje zapisi koji doprinose misteriji ruskih pogrešnih proračuna.

"Opsežne ankete sprovedene za FSB pokazuju da su veliki segmenti ukrajinskog stanovništva bili spremni da se odupru ruskom napadu i da je neosnovano svako očekivanje da će ruske snage biti dočekane kao oslobodioci. Čak i pored toga, FSB je nastavio podsticati Kremlj na napad te su naveli kako će svi pozdraviti dolazak ruske vojske", objašnjava se u analizi.

Zašto je Putin loše informiran? (Foto: EPA-EFE)
Zašto je Putin loše informiran? (Foto: EPA-EFE)

U kontekstu praćenja ruskih aktivnosti, zapadne obavještajne službe naročito su se aktivirale krajem 2021. godine kada su se iz SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja u Ukrajinu počeli slati podaci o ruskim aktivnostima.

"Otprilike u isto vrijeme, ukrajinske sigurnosne agencije pokupile su podatke da su operativci FSB-a u direktnoj komunikaciji s ruskim vazdušno-desantnim snagam. Takva direkta interakcija bila je neobična i smatrala se zabrinjavajućim znakom zajedničkog operativnog planiranja. Upravo su te snage imale ključnu ulogu u zauzimanju aerodroma u Gostomelju, na periferiji Kijeva, u ranim satima invazije", piše Washington Post.

Ipak, i pored brojnih aktivnosti, obavještajni podaci su pokazali da Rusija i pored najava nije bila spremna za borbu punog razmjera.

"Ukrajina je sredinom februara poslala agente u Rusiju da izvode operacije nadzora nad vojnim jedinicama. Naišli su na desetine tenkova, ali nigdje u blizini nije bilo vojnika koji su ga trebali održavati. Na drugom mjestu, ukrajinski špijuni naišli su na redove ruskih vozila i vojnike koji su mijenjali gorivo za alkohol", pojašnjavaju.

Kada je riječ o ukrajinskim službama, Zelenski i zvaničnici okupljeni oko njega imali su veliki problem sa proruskim ljudima unutar sigurnosne agencije.

"Ukrajina je pritvorila više od 800 osumnjičenih da su pomagali Rusiji putem izviđanja ili sabotaže. Glavni među njima bio je Medvedčuk, predsjednik opozicione stranke kojeg su opisali kao pametnog političkog operatera koji je gajio visoke ambicije i vjerovatno bi služio kao marioneta režimu koji bi uspostavio Kremlj", navodi se u tekstu.

Rat u Ukrajini traje od 24. februara (Foto: EPA-EFE)
Rat u Ukrajini traje od 24. februara (Foto: EPA-EFE)

S tim ciljem, ruski FSB je imao sastavljene najmanje dvije proruske vlade na čekanju koje su čekale trenutak za preuzimanje vlasti.

"Jedna je pozicionirana u Bjelorusiji i bila je okupljena oko Janukoviča. Druga grupa, uključivala je bivše članove Janukovičeve vlade i oni su bili okupljeni na jugoistoku Ukrajine. Među njima bio je i Oleg Carjov, bivši zvaničnik koji je rekao da će Kijev biti oslobođen od fašista", ističe se.

Na kraju analize, navodi se kako je svaka obavještajna služba koja je imala udio u ratu napravila određene greške u procjeni.

"Američke agencije su potcijenile sposobnost Ukrajine da izdrži napad. Ruski obavještajni slomovi izgledali su sistemski, njen rad narušen je nepouzdanim izvorima, iznošenjem informacija Kremlju koje su odgovarale Putinovom stavu prema Ukrajini", zaključuje se.

Također, u zaključku se naglašava kako su agenti FSB-a kroz ankete dobro znali kakav bi doček ruska vojska mogla imati u Ukrajini.

"Rezultati ankete koju je sprovela organizacija bliska FSB-u pokazali su kako Putin nije popularan u Ukrajini i da je ideja da su ruske trupe dobrodošle u Ukrajinu obična fikcija. Čak 84 posto Ukrajinaca smatralo je ruske aktivnosti okupacijom dok je samo 2 posto na taj proces gledalo kao na oslobođenje", navodi se.

Zašto su ruski agenti pogrešno informirali Kremlj i dalje nije poznato. Da li je u pitanju neznanje ili eventualno način da se preuzme vlast u Rusiji, pokazat će vrijeme.