Tvrdnje obje strane
41

Ruske trupe napreduju i približavaju se zauzimanju strateškog grada, Putin: "Nadam se da su čuli"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruske snage su napredovale u nekoliko gradova na istoku Ukrajine, približavajući se zauzimanju strateškog grada Pokrovsk, tvrde ruski i ukrajinski blogeri.

"Neprijatelj je napredovao u Selydoveu", napisala je DeepState, grupa bliskih veza s ukrajinskom vojskom koja analizira borbene snimke u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram kasno u subotu.

Postavljena je mapa koja pokazuje ruske trupe na jugoistoku grada. Ruske snage su prošle sedmice jurišale na rudarski grad Selydove u ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Zauzimanje bi otvorilo put ruskom napredovanju na logističko čvorište Pokrovsk 20 kilometara sjeverozapadno.

Ruska novinska kuća SHOT objavila je na Telegramu da moskovske trupe kontrolišu 80 posto Selydovea.

Ruski šef Donjecke oblasti Denis Pušilin rekao je da su ruske snage postavile zastavu svoje jedinice na krov jedne od zgrada u gradu Hirnik, nekih 14 kilometara južno od Selidova, javila je ruska državna novinska agencija RIA.

Vojni bloger iz Rusije su također izvijestili da su ruske snage blizu preuzimanja grada Kurakhove, jugozapadno od Hirnika.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje, a Ukrajina ih nije komentarisala.

Ukrajinske oružane snage su u večernjem izvještaju u subotu navele da su kijevske snage odbile 36 ruskih napada duž linije fronta Pokrovsk u prethodnom danu, uključujući područje Selydove, dok je nekoliko bitki još uvijek bilo u toku.

Putin je rekao da Moskva smišlja različite načine odgovora ako Sjedinjene Američke Države i njene saveznice u NATO-u dozvole Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u Rusiju.

"(Rusko ministarstvo odbrane) razmišlja o tome kako odgovoriti na moguće udare dugog dometa na ruski teritorij i ponudit će niz odgovora", rekao je Putin novinaru državne televizije Pavelu Zarubinu, prema video snimci objavljenoj na Zarubinovom profilu za razmjenu poruka u Telegramu.

Na pitanje šta misli da li s zemlje NATO-a čule njegove prethodne izjave da bi takav potez države, koje opskrbljuju Kijev raketama dugog dometa, izravno uvukao u rat, ruski lider je rekao:

"Nisu mi rekli ništa, ali se nadam da su čuli jer ćemo i mi morati donijeti neke odluke za sebe".