Smijenjen s vojnog vrha
18

Ruski "General Armagedon" u kućnom pritvoru, ostaje ispod radara kako bi bio zaboravljen

I. M.
Sergej Surovikin na sastanku sa Vladimirom Putinom (Foto: EPA-EFE)
Sergej Surovikin na sastanku sa Vladimirom Putinom (Foto: EPA-EFE)
Ruski general Sergej Surovikin, za kojeg se vjeruje da je saveznik prognanog šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, smijenjen je sa svoje vodeće uloge u ratu Rusije protiv Ukrajine i nalazi se u kućnom pritvoru, prema izvještajima koji kruže među ruskim vojnim blogerima i medijima.

Blog VChK-OGPU, koji se smatra bliskim ruskim snagama sigurnosti, objavio je kasno u nedjelju da je Surovikin sada "u nekoj vrsti kućnog pritvora" u kojem ne može napustiti stan u kojem ga drže, ali su dozvoljene posjete.

Surovikin, poznat kao "General Armagedon" zbog svojih agresivnih vojnih strategija u Čečeniji i Siriji, nije viđen u javnosti od Wagnerovog marša na Moskvu u junu, nakon što su kružili izvještaji da je znao za Prigožinovu planiranu pobunu.

"Ne postoji zvanična istraga, ali Surovikin je proveo dugo u limbu odgovarajući na neugodna pitanja", izvijestio je VChK-OGPU, dodajući da je generalu savjetovano da ostane ispod radara kako bi bio "zaboravljen". Citirajući osobu koja poznaje situaciju, blog je rekao da odluku o konačnoj sudbini Surovikina "mora donijeti jedna osoba, a što duže to traje, ta će se osoba više ohladiti", misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvještaj je stigao samo nekoliko dana nakon što je Viktor Sobolev, bivši ruski general-potpukovnik, koji sada radi kao zastupnik u Državnoj Dumi, rekao za News.ru da je Surovikin smijenjen sa svoje uloge komandanta snaga Kremlja u Ukrajini.

Sobolev je također nagovijestio da bi se Surovikin na kraju mogao vratiti, rekavši za rusku novinsku stranicu da bi general kasnije mogao biti koristan vojsci, ako se ne utvrdi da je počinio ozbiljne prekršaje.

Kremlj još nije dao zvaničnu javnu izjavu o tome gdje se Surovikin nalazi ili izvještajima o njegovoj povezanosti sa Wagnerovom pobunom, pozivajući se samo na "spekulacije i navode" kada su ga novinari istraživali o njegovom nestanku.