Ne gube vrijeme
67

Ruski propagandisti počeli napade na Kamalu Harris, primjetni tonovi seksizma i rasizma

N. Ž.
Marija Zakharova i Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Marija Zakharova i Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris će biti predsjednička kandidatkinja Demokratke stranke nakon što je od utrke odustao aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden, a propagandisti bliski ruskoj vlasti su već počelo s napadima na potpredsjednicu SAD-a.

Posebno je među napadima, koji su u propagandim emisijama i na Telegram kanalima već počeli, primjetna doza rasizma i seksizma.

Tako je Andrej Sidorov, dekan odsjeka za globalnu politiku na nekad uglednom moskovskom univerzitetu, rekao da je "Harris sa nuklearnim kodovima gora nego majmun s granatom."

S druge strane, propagandista Sergej Mardan je na Telegram kanalu napisao da će "duboka država izabrati babušku za predsjednicu", koristeći uvredljivi ruski termin za starije žene.

Od ruskih zvaničnika, oglasili su se Dimitri Medvedev, koji je poželio "dobro zdravlje" Bidenu i ponovio ruski narativ o "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, te glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov, koji je naglasio da se u četiri mjeseca "mnogo toga može promijeniti."

Najizričitija je bila Marija Zakharova, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova, koja je pozvala na "istragu zavjere američkih medija i određenih političkih krugova", a njihov cilj je opisala kao "pokušaj da se zamaskira mentalno stanje Bidena."

Vrijedi istaći da su skoro svi zvaničnici i propagandisti naglasili da se "Rusija ne miješa u izborne procese van svoje zemlje", iako je u više slučajeva dokazano, među kojima su i izbori 2016. godine u SAD-u, da su ruske propagandne firme i "farme botova" itekako pokušale uticati na rezultat demokratskih izbora širom svijeta.